Diemžēl paredzētā Aleksandra Lanoškas (Alexander Lanoszka) vieslekcija “Militārās alianses 21. gadsimtā” 2022. gada 13. decembrī plkst. 14:30-16:00 LU Sociālo zinātņu fakultātē (SZF) Berlina auditorijā vieslektora slimības dēļ nenotiks.

Vieslekciju organizē Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centrs (DSPC) sadarbībā ar LU SZF. Vieslekcijai sekojošo diskusiju vadīs DSPC direktors Toms Rostoks. Notikums norisināsies angļu valodā.

Pasākuma ietvaros A.Lanoška prezentēs savu 2022. gadā izdoto grāmatu ”Military Alliances in the Twenty-First Century” (izdevniecība Polity). Šī grāmata uzskatāma par nozīmīgu papildinājumu līdzšinējiem pētījumiem par militārajām aliansēm. A.Lanoškas grāmata ir pirmais pētījums, kura ietvaros tiek aplūkoti nozīmīgākie ar militārajām aliansēm saistītie jautājumi, ieskaitot alianšu izveidošanu, pārvaldīšanu un darbību kara apstākļos līdz izjukšanai. A.Lanoškas pētījums balstās uz nozīmīgāko akadēmisko literatūru, kas veltīta alianšu darbības dažādu aspektu izpētei, vienlaikus sniedzot būtisku pienesumu labākas izpratnes par alianšu darbību veidošanā un kritizējot virkni vispārpieņemtu priekšstatu par militārajām aliansēm. Vieslekcijas laikā tiks aplūkoti gan vēsturiski, gan arī nesenāki alianšu piemēri.

Jāatzīmē, ka padziļināta izpratne par alianšu darbību ir nozīmīga Latvijai, jo tā ir NATO dalībvalsts. Latvijas drošība un aizsardzība balstās ne tikai uz Latvijas iedzīvotāju gatavību aizstāvēt savu valsti, bet arī uz NATO sabiedroto sniegtajām drošības garantijām un gatavību sniegt nepieciešamo militāro un cita veida atbalstu gadījumā, ja pret Latviju tiktu īstenota militāra agresija. Līdz ar to A.Lanoškas lekcija varētu būt īpaši interesanta valsts drošības un aizsardzības nozarē strādājošajiem, kā arī studentiem, kurus interesē starptautiskās drošības jautājumi un Latvijas drošība. Vieslekcija un tai sekojošā diskusija notiks angļu valodā.

Aleksandrs Lanoška ir docents Vaterlo Universitātes (University of Waterloo, Kanāda), Politikas zinātnes nodaļā un pētnieks Ģeostratēģijas padomē (Council on Geostrategy, Apvienotā Karaliste). A.Lanoška ir vairāku grāmatu autors, un viņa pašreizējās pētnieciskās intereses ir saistītas ar starptautisko drošību, aliansēm un militāro stratēģiju. A.Lanoškas raksti ir tikuši publicēti tādos prestižos akadēmiskajos žurnālos kā International SecurityInternational Affairs un Security Studies. Viņš ir pētījis arī Baltijas valstu un Taivānas drošību un aizsardzību.

Dalīties