Ruta Šenberga savas grāmatas «Cilvēku un māju likteņi» atvēršanas sarīkojumā 2019. gada 22. martā Krustpils kultūras namā. Spodras Purviņas foto.

2023. gada 11. janvārī  mūžībā devusies mūsu ilggadējā kolēģe, lektore Ruta Šenberga. Ar Latvijas Universitāti viņa ir bijusi saistīta teju pusgadsimta garumā. Pēc Krustpils 1. vidusskolas beigšanas Ruta Lukstiņa 1959. gadā pievienojas studentu saimei Latvijas Valsts universitātes (LVU) Vēstures un filoloģijas fakultātē. Pēc augstskolas beigšanas uzsāk darba gaitas LVU Zinātniskajā bibliotēkā, bet no 1972. gada kļūst par mācībspēku vispirms Filoloģijas fakultātē, bet vēlāk (līdz 2006. gadam) Sociālo zinātņu fakultātē. Rutas Šenbergas docēto studiju kursu vidū ir: “Sociālo un humanitāro zinātņu informācijas avoti”, “Letonikas informācijas avoti”, “No­vadpētniecības teorija un prakse” (ieskaitot dzimtas vēsturi), “Mutvārdu vēsture”.

Veicot bibliogrāfes pienākumus, bet vēlāk aizrautīgi darbojoties novadpētniecībā un daloties zināšanās ar studentiem, Ruta Šenberga arvien patur prātā LU Zinātniskās bibliotēkas bibliogrāfijas nodaļas vadītāja Henrika Novacka teikto: “Bibliogrāfa tikums – neticēt nevienam, arī sev nē. Visu pārbaudīt!” Rutu Šenbergu kā lektori tomēr raksturo ne tikai prasīgums un tieksme pēc maksimālas faktoloģiskas precizātes, bet arī spēja ieklausīties un just līdzi studentu likstām, būt viņu pusē. Vienlaikus Ruta Šenberga ir iejūtīga un cilvēcīgi labestīga kolēģe mazajā un draudzīgajā bibliotēkzinātnes docētāju pulciņā.

Piedzimusi vēl brīvajā Latvijā Pētera un Marijas Lukstiņu ģimenē Krustpils pagasta Rusuļu “Rasiņās” 1940. gada 12. maijā, Ruta Šenberga pieredz ģimenes izsūtīšanu 1949. gada 25. martā, no kuras mazajai Rutai gan izdodas izvairīties, tomēr tā uzliek zīmogu visai turpmākajai dzīvei. Jau pēc pensionēšanās savu piederību un mīlestību dzimtajam Krustpils novadam Ruta Šenberga spilgti apliecina mūža pēdējos gadu desmitos neatlaidīgi un skrupulozi iedziļinoties arhīvu dokumentos un preses publikācijās. Ar daudziem, līdz šim nezināmiem faktiem un kopsakarībām par Krustpils novada pagātni, iepazīstina desmitos mērāmi Rutas Šenbergas raksti Jēkabpils laikrakstā “Brīvā Daugava”. Sarunās ar saviem kolēģiem Latvijas Universitātē Ruta Šenberga aizvien ir uzteikusi laikraksta redaktora Jāņa Apīņa ieinteresētību un atbalstu viņas pētījumu publicēšanā.

Kā veltījums krustpiliešiem tuvumā un tālumā 2018. gadā nāk klajā Rutas Šenbergas grāmata “Cilvēku un māju likteņi: apceres un atmiņu stāsti”. Tajā viņa ir godinājusi nepelnīti noklusētas Krustpils novada personības un  dzimtas: skolotājus, zemkopjus, amatniekus un robežsargus, kas veidojuši novada sabiedriskās dzīves kodolu neatkarīgās Latvijas laikā, kā arī no krustpiliešu vidus  nākušus un padomju okupācijas režīma represētus leģionārus un pretošanās kustības dalībniekus. Ļoti godprātīgi izmantojot viņai uzticētos krustpiliešu likteņu stāstus, Ruta Šenberga savas grāmatas apcerēs izseko krustpiliešu gaitām tālu pasaulē. Arī pēc grāmatas iznākšanas līdz pat pēdējam viņas prātu nodarbina vēlme atkarot aizmirstībai dzimtās puses pagātnes norises.

Paldies, Ruta, par kopā pavadītajiem gadiem!

LU Sociālo zinātņu fakultātes Informācijas un bibliotēku studiju nodaļa

Dalīties