2014.gada 23.oktobrī plkst. 15:30 Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē ieradās V.E. Turcijas Republikas prezidents Radžeps Tajips Erdogans (H.E. Mr Recep Tayyip Erdoğan), lai nolasītu lekciju „Turcijas atbildība un ieguldījums globālajos izaicinājumos”.


Jesaja Berlina auditorijā tika uzņemta visa jaunievēlētā prezidenta delegācija  no Turcijas, kuras klātbūtni pagodināja Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes (IZM) ministre Ina Druviete un Latvijas Universitātes (LU) prorektors Indriķis Muižnieks. Sākumā īsu ievadrunu sniedza LU prorektors un iepazīstināja auditoriju ar augsti godāto viesi. Pēc tam tika dots vārds IZM ministrei, kura pauda pagodinājumu par prezidenta vizīti un izveidoto sadarbību.


Šī bija vienīgā Turcijas prezidenta sniegtā lekcija vizītes laikā Latvijā, tādēļ lekcijas apmeklējums bija unikāla iespēja jebkuram, kas interesējās par pasaules politiku, jo īpaši  politikas zinātnes studentiem. Studenti bija īpaši pateicīgi par sniegto iespēju noklausīties lekciju no tik augsti godājamas personas.


Prezidents Erdogans atzinīgi vērtēja sadraudzību ar Latviju un skaidroja, ka Latvija, tāpat kā Turcija ir orientēta uz miera saglabāšanu, kas veicina abu valstu sadraudzību. Īpaši jauniešu auditorijai Radžeps Tajips Erdogans vēlējās akcentēt, ka sociālie tīkli nav vienīgie mediji un aicināja informāciju iegūt no dažādu veidu medijiem.


Lekcijas noslēgumā LU Sociālo zinātņu fakultātes politikas zinātnes students pasniedza Turcijas prezidentam pateicības dāvanu – grāmatu par Latviju un suvenīru no fakultātes. Erdogans atbildēja ar tādu pašu žestu un pretim sniedza dāvanu no Turcijas.


Latvija ir pirmā Eiropas Savienības dalībvalsts, kuru prezidents Radžepa Tajipa Erdogana apmeklē oficiālā vizītē. Pirms lekcijas LU Sociālo zinātņu fakultātē viņš kopā ar Latvijas valsts prezidentu Andri Bērziņu apsprieda Turcijas nākotnes mērķus saistībā ar iestāšanos Eiropas Savienībā, kā arī Turcijas reģionālās drošības un sadarbības jautājumus. Pēc vizītes Latvijā Erdogans dosies oficiālā vizītē uz Igauniju.

 

Foto

Dalīties