Šogad no 27.-29.07. nu jau sesto reizi LU Sociālo zinātņu fakultātē norisināsies Starptautiskā kognitīvo zinātņu un semantikas vasaras skola. Šīgada skola veltīta kvantu skaitļošanas jautājumiem un tam, vai kvantu skaitļošana nozīmē jaunu izpratni par loģiku un kognitīvajiem procesiem. Vasaras skolā tiks aplūkoti gan kvantu skaitļošanas teorijas jautājumi, gan arī pielietojumi informācijas vizualizācijas, dabiskās valodas tehnoloģiju un datorlingvistikas jomās, ko pasniegs vieni no ievērojamākajiem šīs jomas zinātniekiem pasaulē.

Īpašs šīs vasaras skolas lepnums ir pasniedzēji, kuru vidū ir Oksfordas Universitātes datorzinātņu profesors Bob Koeke (Coecke), viens no izcilākajiem kvantu loģiķiem, kategoriju teorētiķiem un vienīgais kvantu pamatu, loģiku un struktūru profesors (Professor of Quantum Foundations, Logics and Structures) pasaulē, viens no nozīmīgākajiem Oksfordas fiziķiem, datorzinātniekiem un kognitīvzinātniekiem ar lielu ietekmi datorlingvistikā. Prof. Koeke ir viens no inovatīvākajiem zinātniekiem pasaulē, kas pārliecina ar spēju strādāt starpdisciplināri.

Vasaras skolā pasniegs arī Prof. Maikls Glanzbergs (Glanzberg) (Ziemeļrietumu Universitāte, ASV), viens no zinošākajiem mūsdienu loģiķiem, kognitīvo zinātņu un valodas filozofiem un formālsemantiķiem pasaulē, strādājis Masačūsetsas Tehnoloģiju Institūtā, Toronto Universitātē un Kalifornijas Universitātē Deivisā.

Īpašs gandarījums, ka šogad pasniedzēju vidū ir arī divi izcili Latvijas profesionāļi: profesori Andris Ambainis un Vjačeslavs Kašcejevs no Latvijas Universitātes, un, protams, LU SZF asociētais profesors un vasaras skolas arganizētājs Jurģis Šķilters.  Kā ik gadu arī šogad studenti pārstāv gan dažādus studiju virzienus (datorzinātnes, komunikācijas studijas, lingvistiku u.c.), gan arī valstis – ASV, Vāciju, Franciju, Itāliju, Malaiziju, Indiju, Igauniju un Latviju.

 

 

 

Vairāk informācijas:

Asoc.prof. Jurģis Šķilters

 Jurgis. Skilters@lu.lv

 

 

Dalīties