4. septembrī Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē notika kino vakars Studenti filmās, kuru vadīja SZF pasniedzējs un kino zinātnieks Viktors Freibergs. Lekcijas ietvaros tika aplūkots studenta tēls dažādu laiku un tautu filmās, tostarp The Graduate (Mike Nichols, 1967), A Singla Man (Tom Ford, 1948) un citās. Šādi kino vakari  - lekcijas turpmāk notiks katru mēnesi, un nākamais gaidāms jau 2. oktobrī.

Kā atzina filmu vakaru apmeklējušie studenti, šāda lekcija ir ļāvusi ieraudzīt filmās to, ko ikdienā mēs nepamanām, un skatīties uz kino no pilnīgi jauna skatu punkta, tajā pašā laikā nodrošinot arī izklaidējošu un jautru vakaru, jo Freiberga kungs ir ne tikai ļoti zinošs un interesants, bet arī ar izcilu humors izjūtu apveltīts pasniedzējs. 

 SZF pasniedzējs Viktors Freibergs uzsver, ka kino vakaru/lekciju mērķis ir nevis vienkārši kopā noskatīties kādu filmu, bet sniegt ieskatu par kādu nozīmīgu tēmu vai filmu un ilustrēt to ar fragmentiem no dažādu režisoru darbiem.

Runājot par nākamo lekciju, pasniedzējs stāsta: „Mūsdienu skatītāju apsēstība ar seriāliem un realitātes šoviem kino tikusi atainota jau salīdzinoši sen, tāpēc oktobra centrālā filma būs Bertrāna Tavernjē 1980. gada darbs Nāve tiešraidē (Death Watch/Le Mort en direct). Runāsim par to, kāpēc mūsdienu sabiedrība aizvien vairāk vēlas redzēt „īsto” notikumu, nevis tā iestudējumu, un vai robeža starp realitāti un tā saucamo virtuālo pasauli nekļūst aizvien nenosakāmāka. Tiks apskatītas arī filmas Trūmena šovs (Truman Show, 1998), kuras varonis dzīvo ilūziju pasaulē, filma Māsa Betija (Nurse Betty, 2000), kuras galvenā varone Nīla Labute nespēj saskatīt atšķirību starp ikdienas dzīvi un seriālu, un Deivida Kronenberga filma eXistenZ (1999), kurā tiek zaudēta atšķirība starp datorspēles piedāvātajām izjūtām un to, kas notiek „pa īstam”.”

Melnais humors un šausmu jeb gotiskā kino klasika un tās ietekme uz mūsdienu šausmu kino  būs novembra kino vakara tēma. Savukārt decembra pasākums nebūs tik daudz veltīts gadu mijas rituāliem, bet gan komēdijas un parodijas žanram, kur neiztikt arī bez atsaucēm uz mītiskiem tēliem, kā, piemēram, Terija Džonsa 1979. gada filmā Braiena dzīve (Life of Brian).

Novembra un decembra kino lekciju datumi tiks izziņoti

vlcsnap-2013-06-24-12h44m47s234

 


 

Dalīties