Ceturtdien, 24. aprīlī, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē (LU SZF),  Lomonosova ielā 1A Rīgā, notiks starptautiska zinātniska konferece Nacionālā identitāte mainīgā sabiedrībā.  

Konferences mērķis ir iepazīstināt sabiedrību ar četros gados paveikto Valsts pētījumu programmas Nacionālā identitāte (valoda, Latvijas vēsture, kultūra un cilvēkdrošība) (VPP NI) ietvaros, pētot nacionālās identitātes sociālo un politisko dimensiju, kā arī diskutēt par izaicinājumiem, kas valsti un sabiedrību turpmāk sagaida jomās, kam pētnieki padziļināti pievērsušies. Tās ir:

 

- Nacionālā identitāte un konkurējošās identitātes

- Latvijas sociālā atmiņa un identitāte

- Nacionālā identitāte un komunikācija

- Nacionālā identitāte un rīcībspēja

- Nacionālā identitāte un sociālā cilvēkdrošība

- Cilvēkdrošība un identitāšu plurālisms.

 

VPP NI tika īstenota no 2010. līdz 2014. gadam. Tās ietvaros realizēti 12 projekti, kuros nacionālās identitātes problemātiku pētnieki aplūkoja no humanitāro un sociālo zinātņu perspektīvas. Sociālajiem un politiskajiem jautājumiem veltītās programmas daļas īstenotāju kodolu veidoja LU SZF un tās sastāvā esošais Sociālo un politisko pētījumu institūts (SPPI), kas projektu realizācijā iesaistīja arī vairāku citu pētniecības institūciju un domnīcu pētniekus.

 

Konferencē ar ziņojumu par Igaunijas pieredzi imigrantu integrācijas un identitātes jautājumos uzstāsies arī Tartu Universitātes profesore Triin Vihalemm, savukārt Maskavas Ekonomikas institūta profesors Igors Čubais savā priekšlasījumā pievērsīsies Krievijas identitātes problēmām dažādos periodos.

 

Konferencē aicināts piedalīties ikviens interesents. Dalībnieku reģistrācija no plkst. 8:30, sākums plkst. 9:00.

 

Konferences programma

 

 

 

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Inese Grumolte,

LU Sociālo un politisko pētījumu institūts,

Projektu koordinatore.

E-pasts: Inese.Grumolte@lu.lv

 

 

Dalīties