No 25.-27. septembrim Latvijas Universitātes Mazajā aulā norisinās gadskārtējā Eiropas Migrācijas institūciju asociācijas (AEMI- Association of European Migration Institutions) konference, par kuras centrālo tēmu šogad izraudzīta “Migranti un bēgļi – agrāk un tagad”. Divpadsmito ikgadējo AEMI konferenci, kura tradicionāli notiek kādā no Eiropas valstīm, un uz kuru šogad pieteikušies dalībnieki no 22 pasaules valstīm, rīko  AEMI dalīborganizācija “Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs” (LaPa), sadarbībā ar Latvijas Universitātes SZF Sociālo un politisko pētījumu institūtu (SPPI). Konfernce ir viena no "Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014"  ekonomiski atbalstītajiem notikumiem, jo to daļēji finansē Ekonomikas ministrija - Tūrisma Valsts attīstības aģentūra - un Nodibinājums "Rīga 2014" Starptautisko kultūras konferenču atbalsta programmas ietvaros.

Konferences tēma “Migranti un bēgļi – agrāk un tagad” izvēlēta, atzīmējot divus ļoti būtiskus notikumus Latvijas nesenajā vēsturē. Šogad aprit 70 gadi kopš visplašākās migrācijas Eiropā, ko izsauca Otrā pasaules kara haoss. Un šogad aprit desmit gadi kopš ES paplašināšanās, kas daudzām valstīm, arī Latvijai, atvēra robežas jaunai un plašai iedzīvotāju kustībai.
 
Šī gada AEMI konferences tēma aptver kā vēsturisku atskatu uz bēgļiem un migrāciju, tā arī mūsdienu tendences, ņemot vērā dažādās AEMI dalīborganizāciju intereses un pārstāvētos pētniecības laukus. Daudzveidīgie migrācijas aspekti, kuriem tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, galvenokārt ietver Eiropas iekšējo migrāciju. Atsevišķa sesija veltīta migrācijas tendencēm Ziemeļvalstīs, samērā daudz uzmanības tiek pievērsts dažādu laikmetu bēgļiem, tajā skaitā Otrā pasaules kara bēgļiem. Atsevišķi priekšlasījumi veltīti arī bērnu migrācijai, nelegālajai migrācijai, atpakļmigrācijai, kā arī migrācijas un sociālo mediju mijiedarbes jautājumiem.
 
Konferencei reģistrējušies dalībnieki no 22 pasaules valstīm -  gan no Latvijai tuvās Norvēģijas un Polijas, gan tālākām ES dalībvalstīm, - Grieķijas, Īrijas, Anglijas, Portugāles un Spānijas, tāpat ir pārstāvētas arī Amerikas Savienotās Valstis, Austrālija, Kanāda un Nepāla. Saskaņā ar AEMI konferenču tradīciju plenārsēžu galvenie runātāji nāk no valsts, kurā notiek ikgadējā konference. Programmā ir iekļauti arī vairāki referenti no Latvijas un latviešu diasporas, kas pārstāv dažādas institūcijas, pētniecības jomas un ar migrāciju saistītas aktivitātes.
Konferences programma atrodama mājas lapā: www.aemiconference2014.lu.lv.
Plašāka informācija: Arta Savdona 22 300 397,
e-psts: lapainfo@gmail.com
 
Eiropas migrācijas institūciju asociācija (AEMI) ir 1991. gadā Vācijā dibināta 40 organizāciju apvienība, kuras dalībniekus vieno migrācijas procesu dokumentācija, izpēte, interpretācija un atainošana sabiedrībā. Katru gadu AEMI dalībnieki tiekas konferencē, ko rīko kāda no AEMI dalīborganizācijām. Kopš AEMI dibināšanas ir notikušas 11 konferences.
aemi.eu

Latvieši Pasaulē – muzejs un pētniecības centrs  (LaPa) ir privāta, bezpeļņas biedrība, dibināta 2007. gadā, ar biroju, krātuvi, bibliotēku un darbiniekiem Rīgā, un aktīvu valdi un biedriem Latvijā un ārzemēs. “Latvieši pasaulē” veido ceļojošās izstādes, publikācijas, filmas un citus projektus par latviešu izceļotāju dzīvi, viņu kultūru un devumu Latvijai un pasaulei. Laika gaitā ir plānots izveidot ekspozīciju pastāvīgā muzeja ēkā. www.lapamuzejs.lv

Sociālo un politisko pētījumu institūts (SPPI) ir Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes institūts. SPPI tika nodibināts 2004. gadā ar mērķi attīstīt Latvijas sociālo zinātņu potenciālu, veicināt Latvijas zinātnieku sadarbību Latvijas un starptautiskajā mērogā, un kalpot sabiedrībai tās problēmu analīzē un attīstības prognozēšanā, sekmēt zinātnē pamatotas pārmaiņas Latvijas sociālajos un politiskajos procesos. Institūtam ir četri galvenie pētniecības virzieni: 1) Latvija starptautiskajās attiecībās, īpaši attiecības ar Krieviju un jaunajiem Eiropas kaimiņiem; 2) demokrātija un minoritātes; 3) reģionālā attīstība Latvijā; 4) mediji, informācija un kultūra. www.szf.lu.lv/petnieciba/

Dalīties