LU Sociālo zinātņu fakultātē 24. aprīlī starptautiskās konferences “Nacionālā identitāte mainīgā sabiedrībā” ietvaros notika grāmatas “Ad locum: vieta, identitāte un rīcībspēja” atvēršanas svētki. Valsts pētījumu programmas „Nacionāla identitāte” projekts „Nacionālā identitāte un rīcībspēja” 2010. gadā apvienoja pētniekus no Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūta, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Daugavpils Universitātes un Vidzemes Augstskolas. Šī monogrāfija iezīmē problēmas un to izpētes lauku, meklējot teorētiskos skaidrojumus un praktiskos risinājumus dažādu sociālo aģentu rīcībspējas stratēģijām vietu un kopienu dzīvotspējai.

 

Domājot par ilgtspējīgu attīstību, kuras pamatā ir sociālās, ekonomiskās un ekoloģiskās sistēmas līdzsvara ideja, sociālo zinātņu pārstāvju un reģionālās un lauku attīstības praktiķu uzmanība arvien biežāk pievērsta attīstības procesu teritorializācijai. No šauras nozaru perspektīvas mēģinot šķetināt kompleksās reģionālās un lauku attīstības problēmas, cerēto risinājumu vietā bieži vien nonākam pie vēl lielākiem samezglojumiem, neracionālas attīstības resursu šķērdēšanas un neizmantotām iespējām.

 

Kas ir pamatā vietu dzīvotspējai – spējai adaptēties, transformēties, pārvarēt krīzes? Vietas un kopiena, kas to apdzīvo, ir cieši saistītas. Jautājums par vietu un kopienu dzīvotspēju ir vienlīdz svarīgs gan dažāda līmeņa stratēģiskās attīstības dokumentu autoriem, iezīmējot sasniedzamos mērķus, gan katram indivīdam, kas pieņem lēmumus par to, kā veidot savu dzīvi nākotnē.

Dalīties