18. martā LU Sociālo zinātņu fakultātes bakalaura studiju programmas 1. kursa pilna laika klātienes studenti viesojās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB).

Vizītes ietvaros studenti piedalījās Uzziņu un informācijas centra piedāvātājā nodarbībā par LNB veidotājām un abonētajām informācijas resursu datubāzēm, meklētājsistēmām un katalogiem. Īpašā vērība tika veltīta digitālajai bibliotēkai periodika.lv, meklētajam Primo un tā piedāvātājām pilnteksta ieguves iespējām. Nodarbību vadīja Pakalpojumu departamenta Informācijas pakalpojumu un sektora vadītāja Ginta Zalcmane un elektronisko resursu eksperte Līva Pormale. Studenti apmeklēja arī LNB pastāvīgo ekspozīciju “Grāmata Latvijā”, kurā atspoguļota grāmatu un periodisko izdevumu vēsture. Viņus ar to iepazīstināja Letonikas un Baltijas centra Pētniecības sektora vadītājs, LU profesors Viesturs Zanders, Baltijas centra Pētniecības sektora vadošā pētniece Jana Dreimane un Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas pētniece un fondu glabātāja Lilija Limane.

Studenti iepazinās arī ar LNB ēku, tās vēsturi un simboliem un ēkas vēstījumu. Par bibliotēku viņiem stāstīja LNB nozaru galvenā bibliogrāfe Pārsla Zute, Klientu apkalpošanas vecākais speciāliste Liene Banka, metadatu veidotāja Mudīte Klebais un projektu koordinatore Ilze Kļaviņa. LU SZF komunikācijas zinātnes studentu vizīti LNB palīdzēja organizēt un koordinēt Galvenās krātuves centra vadītāja Sanita Burķīte.

Komunikācijas zinātnes studente Elīna Vīķe atzīst: “Uzzināju vairāk par LNB kopkatalogu un Primo (kur ko meklēt), ko noteikti izmantošu turpmāk. Interesanti bija izstaigāt LNB, jo pašā augšā tur varēja apskatīt projekta skices [..] Ļoti interesanta ekskursija bija, kuru vadīja prof. Viesturs Zanders. Viņš pastāstīja, minot vairākus piemērus, kā uztver vācbaltiešu grāmatas mūsdienās, arī kā attīstījās grāmatu veikals “Jānis Roze”. Viņai piekrīt arī Dina Ļovina: “Šodienas ekskursija bija interesanta, uzzināju sev kaut ko jaunu. Visu informāciju bija viegli uztvert [..]. Kopumā bija trīs dažādas ekskursijas ar speciālistiem, kuri visu skaidri un interesanti mums pastāstija. Visinteresantāk bija uzzināt par to, kā var meklēt internetā nepieciešamu informāciju par grāmatām vai avīzēm, šī informācija ir svarīga, it īpaši studentiem.”

Savukārt Karolīna Dievaite uzsver: “Mācību ekskursija uz LNB man bija vērtīga, jo apguvu prasmes lietot periodika.lv un bibliotēkas katalogu. Uzzināju sev interesējošos jautājumus par to, kā atrast vajadzīgo informāciju avīzēs/žurnālos, kas palīdzēs ar komunikācijas vēstures mājasdarba izpildi. Arī apmeklētās izstādes bija interesantas un sniedza ieskatu, par to, cik atšķirīgas bija vērtības un domāšanas veids cilvēkiem toreiz un tagad.” “Man patika vēlreiz apskatīt bibliotēku, jo ne pirmo reizi tur bijusi ekskursijā. Visvairāk ieinteresēja izstāde “Grāmata Latvijā”. Ļoti daudz informatīvo līdzekļu, kas varētu palīdzēt studijās. Apbrīnojami, ka par digitālo bibliotēku un e-resursiem mēs īstenībā daudz zinām no lekcijām un semināriem, zinām, kā tos izmantot. Lietderīgi pavadīju laiku!,” vērtē Jūlija Dudareva. Arī Anete Krūmiņa atzīst: “Ekskursija pa LNB bija interesanta un izglītojoša. Liels paldies gidei, kura mūs izvadāja pa gandrīz visu NB. Ļoti laba pieredze, kopā ar gidu, apskatīt vietas ar citām acīm, uzzinot kaut ko jaunu.” Anželika Konjaškina norāda, ka viņu it īpaši ir saistījusi izstādes “Grāmata Latvijā” interaktīvā daļa – ekrāni, spēles, smaržas un skaņas. Jānis Mūrnieks teic, ka vizīte LNB bija noderīga, it īpaši interesanti bija redzēt Dainu skapja oriģinālu, daudzās grāmatas, kā arī izstādē “Grāmata Latvijā” pašu mazāko grāmatu. Pārsteidzoši bijis periodika.lv lasīt aizraujošu rakstu par savu tēvu.

Kritiskāks ir Sandijas Megi vērtējums: “Bija interesanti, bet LNB biju jau bijusi un tāpēc vairs nebija tik interesanti. Ekskursija bija diezgan gara un mums vajadzīga informācija tika izstāstīta 30 minūtēs. Pārējo laiku varēja pavadīt lietderīgāk.” Arī Karīna Līva Spuriņa atzīst, ka LNB ir viesojusies ne reizi vien. Viņa saka: “Uz LNB jau vidusskolas laikos tika braukts, tikai viens no faktiem, kuru šoreiz uzzināju, bija tas, ka kāpņu telpā ir speciāli formas logi, kuros redzama Sv. Pētera baznīca, ka grīda pirmajā stāvā ir veidota pēc tipiskā linu galdauta raksta. Uzzināju vairāk par to, kā darbojas periodika.lv un citas datubāzes, tajā skaitā ārzemju, nezināju iepriekš par to, kā atrast, piemēram, karikatūras. Visbeidzot – tika pastāstīts par presi, grāmatām.” Interesants bija fakts par Rīgas Rātsnama ugunsgrēku 1941. gada jūnijā, kad aizgāja bojā lielā un vērtīgā Rīgas pilsētas bibliotēka un saglabājās ap 46 000 eksemplāru, kas atradās seifos.

“Ekskursijas laikā uzzināju noderīgu informāciju, kā lietot datubāzes, ne tikai Latvijas, bet arī ārzemju datubāzes. Interesanti bija apskatīt bibliotēkas 12. stāvu un izstādes. Uzzināju jaunu informāciju par bibliotēkas interjeru (ka grīdas bibliotēkā ir no Kandādas priedes un pārējais no Latvijas bērza) pašu arhitektu Gunāru Birkertu – gan redzēt viņu, gan viņa citus darbus, kuri projektēti citām valstīm,” rezumē Marta Krīgere.

Dalīties