13. maijā pie LU Sociālo zinātņu fakultātes komunikācijas zinātnes bakalaura studiju programmas studentiem viesojās “VFS Films” veidotā raidījuma “Literatūre” radošā grupa – raidījuma idejas autore un vadītāja Marta Selecka, režisors Uģis Olte un raidījuma vadītājs Gustavs Terzens. Viņi visi ir studējuši komunikācijas zinātni SZF.

Marta Selecka, Uģis Olte un Gustavs Terzens stāstīja par raidījuma “Literatūre” tapšanas ideju un tās realizācijas daudzajiem soļiem. Liela uzmanība tika veltīta raidījuma veidošanas kreativitātei, tā tapšanā ieguldītajam lielajam darbam, zināšanām un prasmēm, kas nepieciešamas kvalitatīva produkta radīšanai. Raidījuma radošā grupa kopā ar studentiem noskatījās “Literatūres” pirmās sezonas pēdējo sēriju, kas veltīta dzejniecei Montai Kromai. Daļa sarunas tika veltīta tieši šai sērijai – Montas Kromas dzejas un dzīves izpētei, dzejnieka lomai, dzejas lasītāja un klausītāja vizuālajam tēlam, kino arhīvu materiāla izmantošanai pagātnes vizuālo reprezentāciju veidošanā. Tika runāts arī “Literatūres” otro sezonas iecerēm un jau paveiktajam. Viesi atbildēja arī uz studentu jautājumiem.

Pēc pasākuma komunikācijas zinātnes bakalaura studiju programmas 1.kursa studente Sintija Augustova atzina: “Šodienas vieslekcija bija viena no aizraujošākajām nodarbībām. Visu laiku bija ļoti interesanti klausīties informāciju, ko vieslektori pasniedza ikdienišķas sarunas veidā, šādi atvieglinot arī stāstītā uztveršanu. Gustava, Uģa un Martas darbība pamatīgi motivē un iedvesmo vērot lietas un personības no cita skatupunkta. Noteikti skatīšos visu pirmo raidījuma "Literatūre" sezonu un gaidīšu arī otro.” Līdzīgs ir arī Daces Līgas Dzelmes viedoklis: “Bija ļoti interesanta vieslekcija par to, kā var ieskatīties vēsturē caur literatūru. Skatījāmies raidījuma “Literatūre” 9.sēriju, kur ielūkojāmies Montas Kromas dzejā. Patika, ka uzzinājām arī vairāk par raidījuma aizkulisēm - kā tas tiek veidots. Kopumā bija lieliska pieredze redzēt, kā ideju var pārvērst realitātē. Vieslektori stāstīja visu ar aizrautību, kas parāda, ka viņiem pašiem patīk tas, ko dara.”

Saruna ar “Literatūre” veidotājiem Viktorijai Račei raisījusi pārdomas: “Mana lielākā atziņa ir – katrs var būt rakstītājs, bet ne katrs var būt rakstnieks. Kopumā ļoti iedvesmojoši bija klausīties stāstos par to, kā kaut ko pavisam neinteresantu vai garlaicīgu, vai arī nosacīti nevajadzīgu var padarīt par kaut ko skaistu, mākoņainu, saldu un apbrīnojamu. Lekcijā es apciemoju citu pasauli, pilnu ar želejas upēm, iebiezinātā piena krastiem un putukrējuma debesīm. Esmu pārliecināta, ka šie 3 radītāji spēja visu kursu aizvest uz citu dimensiju, uz citu literatūras zemi, kas saucās “Literatūre”.”

Savukārt Helēna Rozalinska stāsta: “Ļoti patika lekcija. Izglītojoša, jo noskatījāmies sēriju par dzejnieci Montu Kromu, par kuru iepriekš nebiju dzirdējusi, un uzzināju par radošu televīzijas projektu-raidījumu “Literatūre”. Guvu priekšstatu par šādu projektu tapšanas procesu un norisi. Vieslektori radoši cilvēki, kuri spēj ieinteresēt (noskatīties šī raidījuma 1. sezonu) un iedrošināt uz to, ka savas idejas ir iespējams realizēt.” “Viens no labākajiem projektiem, kas ir saistīts ar kultūru. Ļoti patika neformālā diskusija lekcijas ietvaros pēc raidījuma skatīšanas. Labprāt pati piedalītos līdzīgajā projekta, manuprāt, tas noteikti palīdz attīstīties un pilnveidoties kā personībai,” norāda Jūlija Dudareva.

Dalīties