LU Politikas zinātnes nodaļas studenti Roberts Kits un Helēna Mūrniece aizvadīja pirmās divas jūlija nedēļas Vācijā, kur piedalījās Rostokas Universitātes organizētā starpdisciplinārajā vasaras skolā “Summer Academy (Re-)Unification”, kas bija veltīta valsts atkalapvienošanas jautājumiemiem, balstoties uz Vācijas piemēra. Tajā piedalījās vairāk nekā 40 studenti no Dienvidkorejas, Vācijas, Kanādas, ASV, Krievijas, Ķīnas, Vjetnamas, Argentīnas, Brazīlijas, Polijas, Ungārijas, Dānijas, Itālijas un Latvijas. 

Pasākuma ietvaros tika aizvadītas vairākas lekcijas par Vācijas apvienošanas procesu, aplūkojot tā vēsturiskos, politiskos, starptautiskos, ekonomiskos, juridiskos un sociālos aspektus. Uzstājās arī lektori no Ewha sieviešu universitātes Dienvidkorejā, kuri stāstīja par iespējamo Korejas apvienošanu un ar to saistītajiem izaicinājumiem. 

Lekcijas un darba grupas papildināja tādas aktivitātes kā mākslas filmas “Gundermann” noskatīšanās un saruna ar filmas veidotājiem. Tā kā filmā atainoti notikumi laika posmā, kad Vācija bija sadalīta, tas lieliski iederējās kopējā pasākuma programmā. Tāpat studentiem tika piedāvāta iespēja piedalīties ar Vācijas apvienošanu saistītās ekskursijās, piemēram, StaSicietumā Rostokā, bijušajā sargtornī Kīlungsbornā, Berlīnes mūra memoriālā, Sabiedroto muzejā un citur. 

Dalība vasaras skolā bija lieliska iespēja paplašināt zināšanas par neseno Vācijas un Eiropas vēsturi, kā arī uzzināt par pašreizējām problēmām Korejas pussalā. Tika veiksmīgi sabalansētas lekcijas un darba grupas ar interaktīviem un interesantiem pasākumi ārpus tām, tāpēc Helēna un Roberts novērtē arī iespēju iepazīt Vāciju šodien.  

Abu studentu dalība vasaras skolā bija iespējama pateicoties Politikas zinātnes nodaļas veiksmīgi izvēlētai internacionalizācijas stratēģijai. Politikas zinātnes nodaļas vadītāja Iveta Reinholde uzsver, ka “šādas studentu apmaiņas programmas ir ārkārtīgi nozīmīgas studējošo prasmju attīstībai atbilstoši mūsdienu darba tirgus prasībām. Tāpēc nodaļas vadība aktīvi meklē studējošo mobilitātes iespējas un veicina politikas zinātnes studiju atpazīstamību Latvijā un pasaulē”.

Dalīties