26. septembrī, ceturtdien, plkst. 9.00 LU Sociālo zinātņu fakultātē J. Berlina auditorijā notiks ASV mediju un medijpratības ekspertes Katerīnas Vogtas (Kateryna Vogt) lekcija. Tajā tiks stāstīts par medijpratību, digitālās informācijas pārbaudes tehnikām, metodēm un rīkiem. K. Vogta runās arī par dezinformāciju un pastāstīs par aizspriedumiem un stereotipiem un to, kas padara mūs neaizsargātus pret dezinformāciju.

Katerina Vogta stāsta: “Saruna būs par informācijas vides attīstību un digitalizācijas ietekmi cilvēku iesaistīti informācijā. Studenti uzzinās, kāpēc dezinformācija ir izplatītāka nekā jebkad agrāk un kas ir tās lietas, kas mūs padara neaizsargātus pret manipulatīvu saturu. Tiks apskatītas vienkāršas darbības, kuras veicot cilvēki var veidot veselīgus ieradumus, iesaistoties digitālajā informācijā. Lekcijā apskatītie jautājumi mudinās topošos žurnālistus un mediju profesionāļus domāt par to, ko mediju un komunikācijas nozare var darīt, lai palīdzētu viņu auditorijai orientēties sarežģītajā un piesārņotajā informācijas telpā un radīt pieprasījumu pēc objektīvām ziņām un faktiem.”

Vieslektore Katerīna Vogta ir vadošā speciāliste plašsaziņas līdzekļu un medijpratības iniciatīvās. K. Vogta pārstāv IREX, neatkarīgu starptautisku bezpeļņas organizāciju, kas piedāvā inovatīvas programmas izglītības kvalitātes uzlabošanai, neatkarīgu plašsaziņas līdzekļu stiprināšanai un pilsoniskās sabiedrības attīstības veicināšanai. K. Vogta ir starptautiskās attīstības profesionāle ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi programmu vadībā, izveidē un ieviešanā. K. Vogta ir specializējusies cīņā pret dezinformāciju, veicinot izpratni un prasmju pilnveidošanu, izmantojot IREXLearn to Discern” (L2D) pieeju, izglītībā un skolotāju apmācībā, kā arī efektīvu iniciatīvu izstrādē,lai stiprinātu plašsaziņas līdzekļus un pilsonisko sabiedrību. K. Vogta ir izstrādājusi un pārraudzījusi programmas, kas fokusējās uz sieviešu un jauniešu attīstību, konfliktu mazināšanu, dezinformācijas apkarošanu, cilvēktirdzniecības novēršanu, kā arī likuma varas un atbildības sistēmu veidošanu. No 2015. līdz 2018. gadam K. Vogta vadīja IREX biroju Ukrainā, ieviesa vairākas projektu iniciatīvas, kas uzlaboja ukraiņu noturību pret dezinformāciju un propaganda, kā arī veicināja vietējas sabiedrības saliedētību konfliktu skartajos valsts reģionos. Pirms pievienošanās IREX K. Vogta strādāja vairākās NVO Vašingtonā, tostarp Nacionālajā kooperatīvā biznesa asociācijā (NCBA CLUSA) un Izglītības attīstības centrā (EDC), kur viņa vadīja biznesa attīstību un veicināja izglītības un skolotāju apmācības projektu īstenošanu Indonēzijā, Tanzānijā, Taizemē un citur. K. Vogta ir ieguvusi maģistra grādu starptautiskajā izglītības politikā (Hārvardas universitātes Izglītības augstskolā) un brīvi pārvalda krievu un ukraiņu valodu.

Lekcija LU Sociālo zinātņu fakultātē notiek sadarbībā ar ASV vēstniecības Preses un kultūras nodaļu. Laipni lūgti visi interesenti!

Dalīties