16. oktobrī Latvijas Universitātes bibliotēkā, Kalpaka bulvārī 4, UNESCO nedēļas 2019 "Spožie prāti: sievietes zinātnē" notiks diskusijas “Domapmaiņa: Ar iedvesmu par zinātni”. Viena no četrām UNESCO nedēļas 2019 vēstnesēm un diskusijas dalībniecēm ir Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes UNESCO Medijpratības un informācijpratības katedras vadītāja Guna Spurava.

Domapmaiņas mērķis ir parādīt sieviešu karjeras iespējas zinātnes jomā, veicinot dzimumu līdztiesību darba tirgū un nākotnes profesijas izvēlē. Tās laikā zinātnieces dalīsies savā pieredzē, diskutējot par to, kāds ir sievietes ceļš, veidojot karjeru zinātnē. Zinātnieces īsumā iepazīstinās ar saviem pētījumiem un sasniegumiem, iedvesmojot jauniešus uz zinātni paraudzīties no cita skatpunkta, vienlaikus mudinot aizdomāties, kāda mērķa vārdā nodarboties ar zinātni un kāda ir zinātnieka atbildība pret sabiedrību.

Domapmaiņā piedalīsies četras dažādu zinātnes nozaru pētnieces, kuras savā profesionālajā ceļā zinātnē ir bijušas saistītas ar UNESCO:

Signe Mežinska- Latvijas Universitātes asociētā profesore, Latvijas pārstāve UNESCO Starptautiskajā bioētikas komisijā;

Rūta Muktupāvela– Latvijas Kultūras akadēmijas rektore, Latvijas pārstāve Starpvaldību komitejā kultūras izpausmju daudzveidības aizsardzībai un veicināšana;

Guna Spurava– Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes UNESCO Medijpratības un informācijpratības katedras vadītāja;

Dagnija Loča – Rīgas Tehniskā universitātes Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra direktore, L’OREAL stipendijas „Sievietēm zinātnē” 2012. gada laureāte.

Domapmaiņa norisināsies trešdien, 16. oktobrī, no plkst. 11.00 līdz plkst. 12.30 Latvijas Universitātes bibliotēkā, Kalpaka bulvārī 4, Rīgā.

Pasākuma mērķauditorija ir vecāko klašu skolēni un pirmo kursu studenti, kuri ir karjeras izvēles priekšā vai arī ir uzsākuši tās veidošanu. Klātienes klausītāju skaits ir ierobežots. Interesenti aicināti pieteikties dalībai klātienē līdz 14. oktobrim, aizpildot pieteikuma anketu: https://forms.gle/YYdKuBHjwxSjQJYA6

Domapmaiņu būs iespējams vērot un dzirdēt tiešraidē Latvijas Universitātes portālā.

Gunas Spuravas vizītkarte:

Zinātnes nozare?

Komunikācijas zinātne, mediji, medijpratība.

Kādēļ izvēlējāties zinātnieces karjeru?

Man tas ir aicinājums, nevis karjera: būt pētniecei, saprast to, kā ir, izzināt realitāti.

Jūsuprāt, lielākais sasniegums pētniecībā, ar kuru lepojaties?

Latvijas Republikas Kultūras ministrija iniciēts pētījums par bērnu un pusaudžu medijptatību. Pētnieciskie projekti, kuri īstenoti ar Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte - LU SZF studentu līdzdalību.

Kāda, Jūsuprāt, ir zinātnieka misija sabiedrībā?

Zinātnieka misija ir kalpot sabiedrībai, nodrošinot mūsu izaugsmei un attīstībai nepieciešamo informāciju. Izgaismot realitāti, identificēt, demistificēt un sistematizēt to, kas sabiedrībai svarīgs.

Aktuālais pētījums?

Dalīties