Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte sadarbībā ar Eiropas narkotiku sociālās izpētes bie-rību (European Society for Social Drug Research jeb ESSD) un Iekšlietu ministriju no šī gada 26. līdz 28. septembrim organizēja ESSD 30. konferenci. Katru gadu konference tiek rīkota citā Eiropas pilsētā, Rīgā tā notika pirmo reizi, pulcējot pētniekus, kuri strādā ar narkotiku sociālās problemātikas jautājumiem, izmantojot dažādas pētījumu metodes - kvalitatīvas, kvantitatīvas, jauktas, kā arī inovatīvas pieejas. Šogad piedalījās vairāk kā 35 pētnieki no 15 Eiropas valstīm, trīs konferences dienās tika nolasīti 32 referāti par dažādām tēmām.

Konferencē tika aplūkota narkotiku ierobežošanas politikas attīstība Eiropas valstīs, skaidrotas jaunākās tendences narkotiku lietošanas paradumos un izplatībā gan dažādās valstīs, gan dažādās sociālās grupās. Vairāki ziņotāji pievērsās marihuānas jautājumiem, aplūkojot gan vispārējās tendences, gan specifiskus aspektus kā marihuānas festivālu kultūra dažādās valstīs, ar medicīniskās marihuānas lietošanu saistīto stigmu un marihuānas legālās industrijas veidošanos. Vēl viens nozīmīgs temats, kas jau gadiem nezaudē savu aktualitāti, bija kaitējuma mazināšanas aspekti, šoreiz tika runāts par politiskā diskursa izmaiņām no sodīšanas uz kaitējuma mazināšanu, dažādām kaitējuma mazināšanas intervencēm un to ietekmi atsevišķās lietotāju grupās. Līdztekus konferencē bija arī iekļauti vairāki referāti par izpētes teorētiskajiem un praktiskajiem aspektiem, piemēram, kā pētnieka lietošanas pieredze ietekmē izpēti vai kā pētīt uzvedību un vielu tirdzniecību dārknetā, jaunām pieejām interviju analīzē un problēmām, interpretējot korelācijas kā cēloņsakarības.

Konferencē tika pasniegta arī ikgadējā ESSD jauno pētnieku izcilības balva (Early Career Reseacher Award). Šogad balvu piešķīra Džeimsam Morganam (James Morgan, London Metropolitan University) par ilgstošo heroīna lietotāju dzīvesstilu tipoloģijas izpēti.

Konferences norise Latvijas Universitātē deva iespēju vietējiem pētniekiem veidot jaunus kontaktus ar starptautiski vadošajiem zinātniekiem narkotiku izpētes jomā. Tā arī pavēra iespējas plānot nākotnes sadarbības dažādos internacionālos pētniecības projektos.

Konferences programma ir pieejama konferences mājas lapā.

Informācija par Eiropas narkotiku sociālās izpētes sabiedrību un tā organizētajiem pasākumiem pieejama šeit.

Dalīties