20. oktobrī plkst. 17.00 Rīgas starptautiskā kinofestivāla (RIGA IFF) ietvaros “Cafe Film Noir” telpās svinīgi tiks atvērta izdevniecības “Aminori” grāmata “Kinomāna slimības vēsture”, kas ir kino pētnieka Viktors Freibergs ļoti personisks stāsts.

“Kad manā dzīvē iestājās neziņas pilns un smags posms, nolēmu sākt rakstīt šo daļēji fiktīvo dienasgrāmatu, un rakstīšanai izrādījās dziedniecisks spēks. Grāmata ir arī par kino, kas joprojām palīdz man izdzīvot,” tā par savu grāmatu saka Viktors Freibergs. “Es ļoti ceru, ka tā palīdzēs arī citiem atgūt dzīves sparu un nejusties vientuļiem savās ciešanās.”

Apjomā nelielā "Kinomāna slimības vēsture" ir dziļš, dzīvi apliecinošs darbs par cilvēka gara spēku cīņā ar pārbaudījumiem, to caurvij smalki izjusti bērnības atmiņu tēlojumi un visam pāri – nebeidzama mīlestība pret kinomākslu. Grāmatas noslēgumā ievietots visu tekstā minēto filmu alfabētisks saraksts, kas ļaus katram lasītājam pašam atrast un noskatīties Viktoram Freibergam svarīgas filmas. Grāmatas redaktore ir kinožurnāliste Kristīne Matīsa, māksliniece – Anna Aizsilniece.

Šogad Viktors Freibergs ir arī vieskurators RIGA IFF programmā – viņš izvēlējies filmas programmai “In Techno Veritas”, kas tiks atklāta 22. oktobrī ar hrestomātisko Stenlija Kubrika filmu 2001: Kosmosa odiseja / 2001: A Space Odyssey (1968).

Par autoru: Profesors Viktors Freibergs ir pedagogs un Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikāciju studiju nodaļas vadītājs. Viņa pētniecisko interešu lokā ir kino un jaunie mediji, vizuālā komunikācija kino naratīvā,  komunikācija un semiotika.  Viktors Freibergs bieži sastopams ne tikai fakultātes auditorijās, bet arī dažādos kino lektorijos. Viņa balsi jau kopš kinoforuma "Arsenāls" laikiem atpazīst daudzi kino mīļotāji, jo viņš ir viens no pieprasītākajiem sinhronajiem filmu tulkiem festivālos. Sākotnēji angļu valodas filologa grādu ieguvušais Viktors Freibergs gadu gaitā izkopis īpašu kinomīlestību un zināšanas par šo mākslu, strādājis nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" žūrijā, sastādījis vairākas filmu programmas un ciklus, publicējis rakstus par kino žurnālā/portālā "Kino Raksti" un citur.

Dalīties