2019. gada novembrī Latvijas Zinātnes padome nolēmusi atbalstīt LU Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūta pētnieku starpdisciplinārā projekta “Gatavi pārmaiņām? Kopīgo dabas resursu ilgstpējīga pārvaldība” (angļu nosaukums - Ready for change? Sustainable management of common natural resources) pieteikumu.

Projekta vērtētāji atzīmēja, ka projektā tikusi pieteikta ļoti aktuāla tēma par kopīgo dabas resursu ilgtspējīgu pārvaldību. Projekta pētījuma iecerei saskatāms ļoti liels potenciāls jaunu zināšanu radīšanai par Latvijai un visai Eiropai svarīgu problemātiku.

Projekta galvenais mērķis ir izzināt pastāvošās kopīgo dabas resursu pārvaldības prakses un līdzveidot izpratni un atbildi turpinošam vides sabrukumam, kas rada pieaugošu ietekmi uz sociālo un ekonomisko realitāti Latvijas reģionos.

Projekta komandā pētnieka, Dr. sc. soc. Jurija Ņikišina vadībā darbojas pieredzējuši Latvijas zinātnieki lauku socioloģijas, reģionālo jautājumu, vides un ilgtspējas jomās – profesore, Dr. sc. soc. Aija Zobena, pētnieks, Dr. sc. soc. Renārs Felcis, pētnieks Elgars Felcis u.c. Tāpat projekta ietvaros paredzēts sekmēt akadēmiski pētnieciskā personāla attīstību un ataudzi, veicinot jaunu pētnieku – doktorantu un maģistrantu – iesaistīšanu pētījumos.

Projekta paredzamais ilgums ir 3 gadi.

Par projektu konkursu. Fundamentālo un lietišķo pētījumu projekta konkursam zinātniskās  institūcijas šajā gadā bija iesniegušas 414 projektu pieteikumu. Projektu iesniegumus izvērtēja zinātnes  nozarei  un  tematam atbilstoši starptautiskie  eksperti. Lai izvērtēšana  būtu  objektīvāka  un izsvērtāka, projektus vērtējošie reportieri tikās konkrētās nozares reportieru klātienes konsultāciju grupās. Konkursa rezultātā tika pieņemts lēmums par 47 projektu finansēšanu (kopā par 13 783347EUR). Finansētie projekti starp zinātņu nozaru grupām sadalīti šādi:

  • Dabaszinātnes – 12 (3593453EUR)
  • Inženierzinātnes un tehnoloģijas – 11 (3288936EUR)
  • Medicīnas un veselības zinātnes – 8 (2251267EUR)
  • Lauksaimniecības, meža un veterinārās zinātnes – 5 (1 378984EUR)
  • Sociālās zinātnes – 6 (1781908EUR)
  • Humanitārās un mākslas zinātnes – 5 (1488799EUR)

Dalīties