Jau piekto mācību gadu pēc kārtas Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļā, sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, norisinājās projekts Jauno profesionāļu skola: ES studijas Ukrainas studentiem. Projekts sniedz iespēju topošajiem valsts pārvaldes profesionāļiem no dažādiem Ukrainas reģioniem (Ļvivas, Dņipro, Odesas, Harkivas, Poltavas, Kijivas) iegūt zināšanas par eiropeizācijas procesiem Latvijā.

Rudens semestrī intensīvas studijas gaitas LU SZF politikas zinātnes nodaļā uzsāka 15 studenti no Harkivas, Kijevas, Ļvivas un Dņipro. Studenti, laika posmā no 20.septembra līdz 20.decembrim apguva sešus studiju kursus, kurus docēja asoc.prof. D. Auers, prof. Ozoliņa, asoc.prof. Reinholde, prof. D.Šaparniene, pasn. S.Struberga un pasn. A.Kjakste. Studiju kursi tika papildināti ar praktiķu vieslekcijām. Savukārt,  mācību vizītes un diskusijas Saeimā, Ministru Kabinetā, Prezidenta kancelejā un dažādu valstu vēstniecībās, kopā ar augsta ranga starptautiskām konferencēm sniedz praktiskas iemaņas politikas veidošanā.

Tikšanās ar Ukrainas prezidentu – V.Zeļenski, Latvijas Republikas prezidentu –E.Levitu, Ārlietu ministru E.Rinkēviču un citām Latvijas un Eiropas līmeņa amatpersonām ļāva izzināt kāda ir amatpersonas ikdiena, kādas prasmes ir nepieciešamas, lai ieņemt vadošos amatus politikā.

Piecu projekta īstenošanas gadu laikā, Jauno profesionāļu skolu ir absolvējuši 61 students, kas turpina  profesionālo karjeru Ukrainas pārvaldē  – pašvaldībās, ministrijās un pētnieciskajos centros. Projekts sekmē internacionalizāciju, veicina kultūras un tradīciju apmaiņu starp abām valstīm un stiprina abu valstu izglītības iestāžu sadarbību, kas vēlāk attīstītās jau citos formātos - līdzdalība zinātniskās konferencēs, publikāciju izdošana un pieredzes apmaiņas braucienos.

Projekts ir saņēmis Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas finansējumu 2019.gadā no attīstības sadarbības budžeta.

Dalīties