LU 78. konferencē divas februāra piektdienas – 21.02 un 28.02. – sociologi iepazīstinās ar jaunākajiem pētījumiem migrācijas jomā un citu aktuālu sabiedrības norišu izpētē.

Jau šajā piektdienā, 21. februarī no plkst. 10:00 Kerkoviusa namā Kalpaka blv 4 būs iespēja vienā dienā dzirdēt jaunākos pētījums Latvijā par ārējo migrāciju. Latvijas Zinātnes padomes grantu  pētnieki ziņos par jaunajām migrācijas formām, piederības veidošanos, atmiņu pārnesi starp paaudzēm un pieredzes ģeogrāfiju, postdoktorantūras grantu saņēmēji stāstīs par adaptāciju (gan fokusējoties uz vienu grupu - augsti kvalificētu migrantu adaptācijas pieredzēm, gan uz vienu valsti - Lielbritāniju, jo kopš Brexit aktuāls izpētes temats migrācijas jomā ir jautājums par to, kas notiks ar brīva darba spēka kustības iespējas izmantojušajiem ES imigrantiem Lielbritānijā). Savukārt valsts pētījumu programmas pētnieki aplūkos remigrāciju, talantu migrāciju un transnacionālismu. Daži pētnieki pievērsīs uzmanību arī ļoti jūtīgiem jautājumiem, kas saistīti ar veselības aprūpi un migrāciju, problēmām, ar ko saskaras mājās palikušie ģimenes locekļi - bērni, pusaudži, vecvecāki, kā arī bērniem no ārpusģimenes aprūpes iestādēm, kuri dodas pie viesģimenēm ārpus Latvijas. 

Savukārt nākošajā piektdienā, 28.februārī turpat Kerkoviusa namā no plkst. 10:00 rītā sarunas fokusā būs prioritāras pētniecības jomas, kas skar sabiedrības veselību, dzīves kvalitāti un ilgtspējas jautājumus, kā arī plašs spektrs jaunāko pētījumu socioloģijā: sākot no jautājumiem par pārtikas sistēmām Austrumeiropā un ēšanas paradumiem Latvijā līdz pat diskusijai par Latvijas atšķirīgo pieeju marihuānas lietotājiem (salīdzinot ar vismaz 10 gadus vecām tendencēm ES) un labklājības minimālā vai optimālā nodrošinājuma izpētes iespējām (salīdzinot iztikas minimuma un atsauces budžetu pieejas). Konferences uzmanība tiks pievērsta uzmanība arī cilvēka rīcībspējai, radikāli mainot nodarbošanās jomu, pacientu interešu aizstāvībai un arī kultūras jautājumiem - Latvijas simtgades kultūras programmas ieviešanas novērtējumam un diasporas mākslinieku sadarbībai ar Latvijas māksliniekiem un Latvijas mākslas lauku.

Detalizēta konferences programma pieejama ŠEIT.

Socioloģijas sekcijas darbu organizē LU Sociālo zinātņu fakultātes sociologi, bet piedalīsies sociālo procesu pētnieki gan no SZF SPPI, gan citiem LU institūtiem (FSI, LFMI), citām valsts augstskolām (RSU, LKA), kā arī privātā sektora (SSE Riga, BISS, BSC).

Visi interesenti ir aicināti kā klausītāji socioloģijas piektdienās 21. un 28. februārī no plkst. 10:00-16:30  327. telpā Kalpaka bulvārī 4 (ieeja no pagalma)!

Dalīties