Rolands Tjarve (20.03.1966 –11.04.2020)

2020. gada 11. aprīļa rīts nesis ļoti negribētu un bezgala sāpīgu ziņu – cīņā ar smagu slimību zaudējis Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes mācībspēks un Multimediju studijas vadītājs Rolands Tjarve.

Neiedomājami nežēlīgs zaudējums tuviniekiem, LU Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas zinātnes studiju programmu studentiem, daudzajiem draugiem un kolēģiem.

Rolands Tjarve LU docētājiem pievienojās 2002. gadā. Viņš pirmkursniekiem pasniedza vairākus ievadkursus komunikācijas zinātnē, otrā un trešā kursa studentiem – kursus par Latvijas mediju vidi un multimediju producēšanu. Viņš bija savējais studentu vidū. Viņš necēla augstu pārākuma sienu starp sevi un viņa klausītājiem. Lekcijās viņš dzīvi un ieinteresēti iepazīstināja auditoriju ar komunikācijas un mediju pētniecības pamatiem. LU Sociālo zinātņu fakultātes 2010. gada rudenī dibinātais studentu medijs “Kivi TV” bija Rolanda Tjarves lolojums un lepnums.

Žurnālista izglītība, kas iegūta Latvijas Universitātē 1991. gadā un papildināta ar Latvijas Televīzijas vadītāja pieredzi, ļāva studentiem iepazīt žurnālistiku tās sarežģītajā ikdienā un komunikācijā ar sabiedrību. Rolands Tjarve bija viens Latvijas Televīzijas organizatoriskiem pārveidotājiem no valsts par sabiedrisko mediju. Elektronisko mediju transformācijas procesiem bija veltīts arī viņa 1998. gadā aizstāvētais maģistra darbs komunikācijas zinātnē. Viņš iestājās par uzticamu un kvalitatīvu žurnālistiku gan pētniecībā, gan studentu lekcijās un semināros. Rolands Tjarve bija profesores Intas Brikšes skolnieks. Viņa raksti publicēti krājumos “Latvijas Universitātes Raksti”, “Agora” un kolektīvajās monogrāfijās “Baltic Media in Transition”, “Informācijas vide Latvijā”, “Latvijas Republikas 9. Saeimas vēlēšanu kampaņa”, “Latvijas mediju vides daudzveidība”.

Esam zaudējuši talantīgu diskusiju un citu publisku pasākumu organizatoru un vadītāju. Rolands Tjarve prata nevainojami organizēt atbildīgas diskusijas, radīt to jēgpilnumu, aicinot to dalībniekus domāt un darīt, vadot tās dzīvi un ieinteresēti. Viņam bija arī fotogrāfa un operatora talants, kamera viņa rokās it kā pati atrada cilvēku, lietu un vides labāko vizuālo tēlu. Tomēr viņš nemēdza izcelt savus panākumus, kuru viņam netrūka.

Sociālo zinātņu fakultātes mācībspēki zaudējuši sirsnīgu un vienmēr palīdzēt gatavu kolēģi. Vienmēr atvērts sarunai, vienmēr līdzi dzīvojošs citiem, nesavtīgs un izpalīdzīgs. Pietrūks viņa labestīgās asprātības, patiesuma, ieinteresētības mediju notikumos, demokrātiskas sabiedrības un Latvijas attīstībā. Rolandam bija daudz draugu. Tie nebija nejauši un pārejoši. Viņi tādi bija un palika gan no attālajiem Cēsu 1. vidusskolas, gan augstskolas gadiem, gan no kopīgajām darba gaitām medijos, valsts institūcijās un universitātē.

Nav viegli aprast ar domu par vitāla, darītspējīga un daudzām iecerēm pārpilna mūža bezgala netaisnīgo pārrāvumu. Nežēlīgā laika mūžības sarakstam pēkšņi sāpīgi un neatgriezeniski pievienots arī Rolanda Tjarves vārds.

Vien paliek dziļa pateicība, piemiņa un lai gaišs ceļš mūžībā!

Visdziļākā līdzjūtība dzīvesbiedrei, tuviniekiem un draugiem.

 

LU Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļa

 

Dalīties