2022. gada maijā SZF Socioloģijas un Sociālā darba 2.kursa studenti apmeklēja Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzeju, kurā bija izvietota arī Annas Priedolas izstāde “Piena dienasgrāmatas”. Izstāde veidota, lai aktualizētu Latvijā strauji augošo sociālo problēmu par sabiedrības novecošanos un ar to saistītajām sekām – demenci un atmiņas zudumiem.

Demences pacientu skaits pasaulē 2015. gadā bija 50 miljoni, savukārt 2030. gadā paredzētais pacientu skaits ir 82 miljoni, un vēl pēc 20 gadiem (2050. gadā) tiek lēsts, ka ar demenci sirgstošo cilvēku skaits varētu sasniegt pat 152 miljonus. Izstādes mērķis ir informēt un pievērst sabiedrības uzmanību demencei, izstādē var iepazīties ar pieredzes stāstiem un, izmantojot piena produktus, attēloti statistikas dati par demenci. Demence kļūst aizvien izplatītāka, tā ietekmē ne tikai pašu personu, bet arī tuviniekus. Statistikas dati ar piena produktiem vizualizēti saistoši un viegli uztverami.

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā patstāvīgajā ekspozīcijā ir iespēja sekot līdzi medicīnas attīstības vēsturei. Izstādē iekļautas dažādas medicīnas jomas kā farmācija, ginekoloģija, zobārstniecībā un citas medicīnas jomas. Apmeklētājiem sniegta iespēja uzzināt vairāk par kosmosa kolekciju, kura sniedz ieskatu kosmonautu ikdienā. Izstāde pārsteigs ar spilgtiem eksponātiem, sākot ar divgalvaina suņa eksponātu līdz kosmonautu pārtikai.

Pēc izstādes apmeklējuma studenti guva izpratni par sabiedrības novecošanas sekām un pieaugošajām  medicīnas nozares iespējām, kā arī  sabiedriskās domas nozīmi mūsdienu medicīnas attīstībā un  cilvēka dzīves uzlabošanā.

Dalīties