Šonedēļ Rīgas dome pēc latgaliešu nevalstisko organizāciju rosinājuma lēmusi Maskavas dārzu Rīgā pārsaukt par Latgales parku. Lai domātu, kā reizē ar pārmaiņām parku padarīt par pievilcīgāku teritoriju un iespēju rīdziniekiem caur to uzzināt vairāk arī par Latgali, 27. maijā tiks rīkota diskusija “Pošim sovs Latgolys parks Reigā. Kai nūsaukumu pīpiļdeit ar saturu?”

Diskusija piektdien, 27. maijā plkst. 15.00 sāksies ar ekskursiju-nelielu tūri pa Latgales parku (satikšanās pie Rīgas Nacionālās sporta manēžas), bet plkst. 16.00 turpināsies Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē, apspriežot parka pašreizējo situāciju, runājot un diskutējot, kā Latgales parku padarīt par pievilcīgāku teritoriju un piepildīt ar saturu, kas ļautu rīdziniekiem un parka lietotājiem caur to vairāk uzzināt par Latgali.

Ekskursiju un diskusiju vadīs pilsētvides un tūrisma pētnieks un kritiķis, TV raidījuma “Ielas garumā” vadītājs Mārtiņš Eņģelis, bet tajā piedalīties aicināti Rīgas domes, latgaliešu nevalstisko organizāciju, Latgales plānošanas reģiona, Rīgas pilsētvides attīstības organizāciju pārstāvji, Rīgas latgalieši un vietējās apkaimes iedzīvotāji. Diskusijai vēlams pieteikties līdz 25. maijam, aizpildot pieteikuma anketu te: https://ej.uz/latgolysparks. Tāpat anketā gadījumā, ja nav iespējas piedalīties diskusijā, bet ir redzējums, ko darīt, ir iespēja pierakstīt savas idejas parka attīstībai.

Plānotās diskusijas mērķis ir saprast, kas un kā vajadzīgs, lai Latgales parks turpmāk nestu ne vien Latgales vārdu, bet būtu iespēja tā lietotājiem reizē vairāk uzzināt arī par Latgali, tās kultūru un vērtībām, kā arī parks paliktu par pievilcīgāku vietu, kura bagātina Rīgas pilsētvidi. Diskusijas “Pošim sovs Latgolys parks Reigā. Kai nūsaukumu pīpiļdeit ar saturu?” rīkotāji cer, ka parkā varētu parādīties arī norādes latgaliski, latgaliešu kultūrai veltīti vides objekti, piemēram, to Latgales sabiedrisko darbinieku godinājums, kuri piedalījušies Rīgas dzīvē un attīstībā, dzīvojuši galvaspilsētā, tāpat te varētu notikt latgaliski pasākumi un citas aktivitātes. Latgaliešu nevalstiskās organizācijas ideju radīšanā un īstenošanā aicina iesaistīties Rīgas latgaliešus, kā arī Latgales reģiona pašvaldības un citās organizācijas, veidojot parka vidi un saturu kopā.

Atgādinājums – Rīgas teritorijai, kuru līdz šim sauca par Maskavas dārzu, jaunais Latgales parka nosaukums būs vēsturiskā nosaukuma atjaunošana. Parku sāka ierīkot 1937. gadā un līdz 1945. gadam to sauca par Latgales dārzu. Parka pārsaukšanu rosināja latgaliešu nevalstiskās organizācijas, bet šī gada 18. maijā to ar deputātu balsojumu apstiprināja Rīgas dome. Ideju par teritorijas nosaukuma maiņu un atgriešanos pie vēsturiskā pavirzīja agresīvais un nosodāmais Krievijas iebrukums Ukrainā un diskusijas par Padomju laika mantojumu publiskajā vidē. Idejas rosinātāji nav priecīgi, ka tieši šādi apstākļi veicinājuši parka pārsaukšanu, bet cer, ka līdz ar jauno nosaukumu un tālākajām idejām parka iedzīvināšanā, ieguvēji būs kā apkaimes iedzīvotāji un Rīgas pilsētvide, tā jo īpaši pats Latgales reģions.

Diskusijas “Pošim sovs Latgolys parks Reigā. Kai nūsaukumu pīpiļdeit ar saturu?” norisi atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem biedrības “LgSC” projektā “Latgaliskās kultūrvides organizāciju sadarbības un sabiedrības zināšanu stiprināšana”.

Dalīties