AABS (Association for the Advancement of Baltic Studies) 28. biennāles konferencē “Baltijas studijas krustcelēs” (Baltic Studies at a Crossroads), kas notika 2022. gada 27.–29. maijā Vašingtona Universitātē Sietlā (ASV), piedalījās LU Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūta pētnieces – profesore Vita Zelče un asociētā profesore Marita Zitmane.

Viņas konferencē prezentēja divus Latvijas Zinātnes padomes (LZP) Fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas projektā “Dezinformācijas un sazvērestību radītie riski demokrātijai: Latvijas pieredzes pārlūkošana” pētījumus. Pirmais no tiem bija veltīts Latvijas memoriālās ainavas izvērtējumam, raugoties no dzimtes skatpunkta. Izteiktais vīriešu un sieviešu iemiesojuma Rīgas un Latvijas reģionu pieminekļos disbalanss veido dezinformatīvu vēstures naratīvu un mazina sievietes sociālo vērtību. Protams, Latvijas situācija nav unikāla, sievietēm veltītu pieminekļu salīdzinoši neliels ir arī citās pasaules valstīs. Šis ziņojums izskanēja sekcijā “Dzimtes hierarhijas, ideoloģijas un diskursi”.

Savukārt sekcijā “Saprotot dezinformāciju” izskanēja ziņojums “Informācija un dezinformācijas Latvijas mediju holēras epidēmijas diskursos”. Tajā tika iztirzāta 19. gadsimta nozīmīgākas infekcijas slimības holēras atainojums sava laika presē, tās veidotie diskursi un sabiedrībā cirkulējušā dezinformācija. Ziņojumā tika piedāvāts detalizētāks ieskats 1831. un 1871. gada holēras epidēmijas mediju diskursos, kas tika identificēti, izmantojot diskursa vēsturisko pieeju.

Plašāk par konferenci sk.: https://aabs-balticstudies.org/aabs-2022-in-seattle/ 

Latvijas Zinātnes padomes fundamentālo un lietišķo pētījumu projekta “Dezinformācijas un sazvērestību radītie riski demokrātijai: Latvijas pieredzes pārlūkošana” (lzp-2019/1-0278) mērķis ir starpdisciplinārā griezumā izpētīt dezinformācijas un sazvērestību vēstījumu vietu Latvijas informācijas telpā, kā arī tās ietekmi uz cilvēku dzīvi, veselību, drošību un labklājību, iztirzājot Latvijas sabiedrības vēsturisko pieredzi, kā arī izvērtēt dezinformācijas un sazvērestību radītos riskus mūsdienu demokrātijai un tās vērtībām.

Foto: Sekcijas “Saprotot dezinformāciju” noslēgumā 2022. gada 27. maijā. No kreisās: asociētā profesore Marita Zitmane (LU), asociētais profesors Andris Strautmanis (University of Wisconsin-River Falls), profesore Vita Zelče (LU), Asta Zelenkauskaite (Drexel University), Jānis Čakars (Neumann University) un Kristīne Juraite (Vytautas Magnus University). Solvitas Denisas-Liepnieces foto

Dalīties