Pirmdien, 28. novembrī, plkst. 10.30 ar publisku vieslekciju Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē (Lauvas ielā 4, Rīgā) uzstāsies divi godalgoti žurnālisti no Francijas: bijušais “Associated Press” kara korespondents Alfrēds Demonteskjē un reportiere, publiciste Doana Bui. Lekcijas galvenā tēma ir mūsdienu aktualitāte – dezinformācija krīzes laikā. Notikumu organizē Francijas institūts Latvijā, aicinot piedalīties ne vien studentus, bet arī komunikācijas jomas profesionāļus un citus interesentus.

Alfrēds Demonteskjē ir Sorbonas universitātes filozofijas fakultātes, Parīzes Politikas zinātņu augstskolas un Kolumbijas Žurnālistikas augstskolas Ņujorkā diplomands. No 2004. līdz 2010. gadam strādājis par kara reportieri un aģentūras “Associated Press” korespondentu Tuvajos Austrumos, Dārfūrā, Magribas valstīs, Afganistānā un Haiti. Paralēli savam autora darbam, līdz pat 2019. gadam bijis žurnāla “Paris Match” galvenais reportieris, atspoguļojot lielāko daļu Arābu pavasara notikumus, kā arī revolūciju un vēlāk militāro konfliktu Ukrainā. Producentu kompānijas “Dreamtime” dibinātājs, Alfrēds Demonteskjē ir vairāku TV kanāla “ARTE” dokumentālu filmu sēriju autors un/vai režisors. Veidojis arī vairākas atsevišķas filmas TV sabiedrībai “France TV” un māca reportāžu Parīzes Politikas zinātņu augstskolas Žurnālistu skolā, ir arī tās pedagoģiskās padomes loceklis.

2012. gadā Alfrēds Demonteskjē ir ieguva Albēra Londra balvu par Lībijas pilsoņu kara  atspoguļojumu. 2013. gadā viņš kļūst par “Nouveau Cercle de l’union Interallié” balvas laureātu par savu darbu “Oumma” – ceļojumu arābu un musulmaņu pasaules valstīs no Marokas līdz Pakistānai aprakstu. Grāmata izdota apgādā “Seuil”. 2014. gadā viņš iegūst balvu par reportāžu par Malaizijas aviosabiedrības lidmašīnas katastrofu Ukrainā. 2022. gadā viņa dokumentālā filma “Libāna, haosa centrā” (Liban, au coeur de chaos), iegūst balvu “Laurier de l’audiovisuel” kā labākā gada lielā reportāža.

Doana Bui ir uzaugusi Mansas pilsētā, kuru par savu dzīvesvietu ir izraudzījušies vjetnamiešu izcelsmes vecāki. Pirms kļūt par žurnālisti, viņa svārstījusies starp vēlmi kļūt par pētnieci paleontoloģijā vai taustiņ-instrumentu mūziķi rokgrupā. Būdama žurnāliste izdevumā “Nouvel Observatuer” viņa vēsta citu cilvēku stāstus. 2013. gadā viņa saņēma Albēra Londra balvu par rakstu sēriju/reportāžu ar nosaukumu “Upes rēgi” (Les Fantômes du fleuve), kurā Doana Bui stāsta par migrantiem, kuri cenšas nonākt Eiropā caur Evras upi Grieķijā. Savukārt 2016. gadā par savu pēdējo romānu “Mana tēva klusēšana” viņa saņēma Amerigo Vespuči balvu. Izveidojusi komiksu par medijpratību, kas ieguvis popularitāti skolēnu auditorijā.  

Lekciju ir iespējams apmeklēt kā brīvklausītājam, iepriekš piesakoties e-pastā (Elza Lāma elza.lama@lu.lv).


Kas ir Albēra Londra balva (Prix Albert Londres)?

Albērs Londrs (Albert Londres), dzimis 1884. gadā un miris 1932. gadā, ir franču žurnālists un autors, kurš Francijā kļuva slavens ar saviem rakstiem un stāstiem par ceļojumiem. Viņš atstājis ietekmi uz vairākām žurnālistu paaudzēm.

Pēc viņa nāves, nogrimstot kuģim 1932. gadā, viņa meita un vairāki draugi speciālkorespondenti lemj izveidot balvu par godu viņa piemiņai. Kopš 1933. gada “Prix Albert-Londres” katru gadu tiek piešķirta frankofoniem žurnālistiem, kuri nav vecāki par 40 gadiem, trīs kategorijās: rakstītā – preses, audiovizuālā žurnālistika (kopš 1985. gada) un grāmatas (kopš 2017. gada).

Balvu piešķir žurnālistiem, kuri ir spējuši pēc Albēra Londra moto – “izmantot rakstāmspalvu tur, kur ir brūce,” un ar neatlaidību un stingrību iesaistīties norises vietās.

“Prix Albert-Londres” balvu organizē “Association du Prix Albert-Londres” (Albēra Londra balvas asociācija) – Albēra Londra un viņa meitas tiesību mantiniece. Šo asociāciju veido balvas laureāti, un tai ir sabiedriskā labuma statuss. To kopš 1984. gada pārvalda Multimediju autoru sabiedrība (SCAM), kas apvieno 50 000 dokumentālo darbu autorus, žurnālistus, rakstniekus, tīmekļa video operatorus, fotogrāfus, kuru autortiesības SCAM pārvalda.

Kādēļ Rīgā 2022. gadā?

Asociācija “Association du Prix Albert-Londres” ik pa laikam izvēlas doties ārpus Francijas, lai apspriestos par laureātiem un pasniegtu balvu. Tādējādi dažreiz var sekot reportieru ceļiem visā pasaulē, savukārt dažreiz nokļūt tuvāk nozīmīgiem notikumiem (Pekina 2004. gadā, San Paolo 2009. gadā, Beirūta 2007. gadā, Tunisija 2011. gadā, Monreāla 2013. gadā, Londona 2016. gadā, Stambula 2018. gadā…). Un tā tas ir arī šodien ar Krievijas izvērsto karu Ukrainā.

Šogad Rīgā tiek pausts patiesas brālības vēstījums visām tām un tiem, kuri ir šī kara reportieri un liecinieki. Tas ir arī atbalsta vēstījums Latvijas amatpersonu politikai par labu preses brīvībai un cīņai pret dezinformāciju, jo īpaši šī brīža konfrontācijas kontekstā. Asociācija tiksies ar Latvijas politiskajām amatpersonām un institūciju pārstāvjiem, Latvijas presi, kā arī ar starptautiskajiem un krievu žurnālistiem, kurus Latvija uzņēmusi pēc kara sākuma.

Ir paredzētas arī tikšanās ar Latvijas žurnālistikas studentiem un konference Francijas institūtā.

Priekšsēdētājs un žūrijas locekļi

Ervē Brusini (Hervé Brusini) tika ievēlēts par Albēra Londra balvas asociācijas vadītāju, kā arī par žūrijas priekšsēdētāju 2020. gadā. Savā karjerā viņš ir bijis speciālkorespondents, kā arī vadījis sabiedrisko mediju 2. kanāla Antenne 2, vēlāk France 2 galvenos raidījumus. Brusini bijis arī ziņu direktors sabiedriskajā kanālā France 3 un ir līdzvadījis FranceTV.info – “Groupe France Télévision” ziņu portālu. Viņš bija arī pasniedzējs Parīzes Politisko zinātņu institūtā. Kopā ar savu amata māsu Dominiku Tjersu (Dominique Tierce) 1991. gadā viņš saņēma Albēra Londra balvu par reportāžu “L’affaire Farewell” (“Farewell lieta”).

Balvas žūrija apspriedīsies 25. novembrī LTV ēkā Zaķusalā, Rīgā. Šīs žūrijas sastāvā ir Lise Blanchet, Annick Cojean (Le Monde), François Hauter (rakstnieks, pirms tam Le Figaro), Christian Hoche, Catherine Jentile (TF1), Jean-Xavier de Lestrade (režisors, saņēmis Oskaru par dokumentālo filmu), Manon Loizeau (režisore), Alain Louyot, Jean-Paul Mari (rakstniece, grands-reporter.com), Delphine Minoui (Le Figaro), Michel Moutot (AFP), Philippe Rochot, Patrick de Saint-Exupéry (izdevējs Les Arènes), Frédéric Tonolli (režisors), Olivier Weber (Le Point), kā arī 2021. gada laureāti Caroline Hayek (L’Orient Le Jour), Emilienne Malfatto (rakstniece, fotogrāfe), Alex Gohari un Léo Mattei (režisors).

Balvu pasniegšanas ceremonija notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 28.novembrī.

   

Dalīties