Šogad tiek atzīmēta ASV un Latvijas diplomātisko attiecību simtgade. Šajā laikā starp abām valstīm nostiprinājusies ne vien politiskā un ekonomiskā sadarbība, bet paralēli veidojošies arī spēcīgi kultūras un izglītības tilti. To veidotāji ir bijuši gan spilgti ASV latviešu diasporas pārstāvji, kas atgriezušies veikt pedagoģisko darbu Latvijā, gan jaunie profesionāļi un zinātnieki, kuri dažādos veidos pilnveidojuši savas zināšanas labākajās ASV augstskolās.

Šo zināšanu pilnveide bijusi iespējama, pateicoties dažādām ASV valsts izglītības un kultūras apmaiņas programmām, kā arī dāsnajām latviešu diasporas mecenātu stipendijām. Lai izgaismotu tos sadarbības mehānismus, kas pēdējās desmitgadēs ļāvuši stiprināt sadarbību kultūrā un izglītībā starp Latviju un ASV, kā arī lai plašāk informētu Latvijas sabiedrību par pašreiz pieejamajām iespējām studēt un stažēties ASV, tiek organizēts seminārs «Mācību un stipendiju iespējas ASV: kultūras un izglītības tiltus veidojot». Seminārā piedalīsies ASV vēstniecības, dažādu fondu un izglītības programmu, augstskolu un nevalstisko organizāciju pārstāvji, kā arī citi projekta partneri. Tā mērķis ir ne vien palīdzēt labāk apzināties līdzšinējo ASV programmu – gan Fulbright, gan dažādu diasporas mecenātu vai vienkārši studiju ASV – atstāto nospiedumu Latvijas izglītībā un zinātnē, bet arī informēt studentus un pētniekus par šo stipendiju nozīmi un iespējām tām pieteikties pašiem. Pasākuma dalībnieki varēs uzzināt informāciju gan par prestižo Fulbright programmu un citām ASV programmām ko piedāvā Education USA, Council on International Educational Exchange (CIFF) un The Baltic-American Freedom Foundation (BAFF), gan par dažādām stipendijām, ko piedāvā Association for the Advancement of Baltic Studies (AABS). Par studiju un stažēšanās iespējām Latvijas studentiem un pētniekiem stāstīs arī Jēlas un Stenfordas universitāšu pārstāvji. Seminārs ir iespēja ambicioziem jauniešiem, profesionāļiem un uz izcilību orientētiem akadēmiskās vides pārstāvjiem, kurus interesē mācības vai zināšanu pilnveide ASV, vienuviet iegūt informāciju par dažādām aktuālajām izglītības un pētniecības iespējām ASV.

Pasākums norisināsies š. g. 29. novembrī plkst. 16:00-19:00 Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē, Lauvas ielā 4, Berlina auditorijā, un to būs iespējams vērot arī tiešsaistē «Lifestory - Latvian Oral History Researchers Association» Facebook lapā. Uz pasākumu īpaši aicinām akadēmiskās vides pārstāvjus, pētniekus, mācībspēkus, studentus un potenciālos studentus, augstskolu pārstāvjus, fondus un organizācijas, kas iesaistītas sadarbības stiprināšanā ar diasporu, kā arī citus interesentus. Dalībniekiem būs iespējams arī uzdot jautājumus un uzzināt vairāk par dažādām iespējām pilnveidot savas zināšanas, mācoties un stažējoties ASV. Pasākuma valoda: latviešu un angļu.

Diskusiju organizē Latvijas mutvārdu vēstures pētnieku asociācija «Dzīvesstāsts» ASV vēstniecības Latvijā un ASV Valsts departamenta Studentu pakalpojumu inovāciju fonda (Alumni Engagement Innovation Fund) atbalstītā projekta «Kultūras un izglītības tilti starp Latviju un ASV» ietvaros. Projektu vada LU Diasporas un migrācijas pētījumu centra direktore, Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Inta Mieriņa. Vairāk par projektu iespējams izlasīt šeit.

Dalīties