Rīgas Tehniskās universitātes Liepāja rīkotajā 30. starptautiskajā zinātniskajā konferencē ''Aktuālas problēmas literatūras un kultūras pētniecībā'', kas notika 21. un 22. martā, tika prezentēti pirmie Latvijas Zinātnes padomes (LZP) Fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas (FLPP) projekta ''Uzvaras laukuma pār-stāstīšana'' pirmo pētījumu rezultāti.

Starptautiskās konferences programmā bija iekļauti četri projekta “Uzvaras laukuma pār-stāstīšana” īstenošanā iesaistīto pētnieku ziņojumi. Tie lielākoties bija veltīti teorētiskajiem un metodoloģiskajiem jautājumiem.

Profesore Skaidrīte Lasmane ziņojumā “Laikmetīguma konstrukcija/dekonstrukcija latviešu kultūrā” teorētiskā griezumā analizēja laikmetīguma konceptu, kā arī tam atbilstīgu stāstu veidošanu un lietošanu Latvijas kultūrtelpā.

Asociētā profesore Marita Zitmane ziņojumā “Publiskā telpa un dzimte. Teorētiskie un pētnieciskie aspekti” aplūkoja dzimtes dimensijas respektēšanu mūsdienu publiskās telpas plānošanā, arhitektūrā un dizainā. Viņa iztirzāja vairākus Ziemeļvalstu labās prakses piemērus, kā arī iezīmēja Rīgas Uzvaras parka telpas analīzes dzimtes griezumā perspektīvu.

Profesore Vita Zelče, izmantojot telpas un vietas konceptu, kā arī semiotikas pieejas, analizēja Uzvaras laukuma reprezentāciju publiskajos tekstos, tostarp latviešu literatūrā. Viņa akcentēja reprezentācijas atšķirības, ko radīja tekstu tapšanas politiskais ietvars. Docente Laura Ardava-Āboliņa, balstoties mediju notikuma teorētiskajās pieejās, aplūkoja Uzvaras parkā 1990. gada februārī notikušo pret migrācijas ierobežojumiem un latviešu valodu kā valsts valodu vērsto Interfrontes mītiņu reprezentāciju masu medijos.

Plānots, ka visi četri ziņojumi zinātnisko rakstu formā tiks publicēti Rīgas Tehniskās universitātes Liepāja izdotajā starptautiskās konferences zinātnisko rakstu krājumā “Aktuālas problēmas literatūras un kultūras pētniecībā”.

LZP FLPP projekta “Rīgas Uzvaras laukuma pār-stāstīšana” (lzp-2023/1-0237) īstenošana LU SZF Politisko un sociālo pētījumu institūtā uzsākta 2024. gada 1. janvārī. Pētījuma uzmanības centrā Uzvaras parka vēsture, šodiena un nākotne, kā arī memoriālās kultūras un komunikācijas problemātika.

Foto: LZP FLPP projekta “Rīgas Uzvaras laukuma pār-stāstīšana” pētnieces Rīgas Tehniskās universitātes Liepāja 30. starptautiskajā zinātniskajā konferencē “Aktuālas problēmas literatūras un kultūras pētniecībā” 2024. gada 22. martā. No kreisās: prof. Vita Zelče, doc. Laura Ardava-Āboliņa, asoc. prof. Marita Zitmane un prof. Skaidrīte Lasmane.

 

Dalīties