26. jūnijā plkst. 18.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks pirmais maģistra studiju programmas „Diplomātija” absolventu izlaidums. Maģistra studiju programma „Diplomātija” tika uzsākta 2012. gada rudens semestrī un tās mērķis ir sagatavot augsti kvalificētus un profesionālus speciālistus diplomātijā un starptautiskajās attiecībās darbam Latvijas Ārlietu ministrijā un citās valsts pārvaldes un starptautiskajās institūcijās, kā arī privātajā sektorā. Programmu veido diplomātijas, starptautisko attiecību un ārpolitikas kursi, kurus papildina atsevišķi starptautisko tiesību un komercdiplomātijas kursi. Tā tiek īstenota LU Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļā.   Programmas direktors Toms Rostoks stāsta: „Diplomātijas maģistra programmas izveidošana bija loģisks solis Politikas zinātnes nodaļas attīstībā. Laika gaitā šīs nodaļas ietvaros bija izveidojies spēcīgs starptautisko attiecību kursu bloks, tāpēc izlēmām savu pieredzi starptautisko attiecību pasniegšanā un pētniecībā pacelt jaunā līmenī un pievienot tam diplomātijas elementu. Diplomātijas programmas stiprā puse ir ciešās saiknes ar Latvijas ārpolitikas praksi un lēmumu pieņēmējiem, jo studiju kursus par Latvijas ārpolitiku un interešu pārstāvniecību pasniedz pieredzējuši pasniedzēji un nozares profesionāļi. Studentiem tiek piedāvātas daudzas vieslekcijas.”   2013. gada nogalē diplomātijas programma ieguva akreditāciju uz 6 gadiem. Programmas direktors Toms Rostoks norāda: „Programmas akreditācija uz maksimāli iespējamo laiku ļauj lielāku uzmanību pievērst programmas tālākajai plānošanai, papildinot piedāvāto studiju kursu klāstu, piesaistot pieredzējušus pasniedzējus un meklējot sadarbības partnerus ārvalstīs. Ir prieks redzēt, ka diplomātijas programmas studenti ir pieprasīti darba tirgū, par ko liecina tas, ka vairāki šīs programmas absolventi jau studiju laikā ir uzsākuši strādāt Latvijas Ārlietu ministrijā.”  

Stāstot par absolvēto studiju programmu, maģistra grāda ieguvēja un vēstnieka Andreja Pildegoviča stipendiāte Sintija Lejniece norāda: „Pieredzējuši pasniedzēji, savas jomas eksperti un profesionāļi, kā arī vieslektori padara Diplomātijas studijas patiesi baudāmas un aizraujošas. Katrs pasniedzējs ir devis ieguldījumu manu zināšanu papildināšanā un analītiskās domāšanas veicināšanā. Šīs studijas apvieno teoriju ar praksi, tās ietver ne tikai politikas zinātni, bet arī starptautiskās tiesības, ekonomiku un sarunu vadīšanu. Diplomātijas studijas man sniegušas plašu un detalizētu informācijas apjomu, ko varu pielietot arī darbā ārlietu dienestā.”

 

Savukārt Latvijas Transatlantiskās organizācijas projektu vadītāja un diplomātijas programmas absolvente Līna Kārkliņa uzsver: „Diplomātijas studiju laikā man bija iespēja apgūt daudzveidīgu kursu klāstu, kuros papildus teorētiskajām zināšanām un faktu analīzei tika praktiski pielietotas un attīstītas arī politisko sarunu stratēģijas un taktikas , kā arī publiskā runa. Liels programmas pluss ir iespēja regulāri tikties ar savas jomas profesionāļiem diplomātijā un ar to saistītās jomās. Paralēli studijām nekavējos iegūtās zināšanas un prasmes pielietot profesionālajā jomā, tādēļ augsti novērtēju pasniedzēju atsaucību organizējot studiju procesu.”

  Maģistra studiju programmas „Diplomātija” izlaidums notiks 26. jūnijā plkst. 18:00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā.

Dalīties