2018.gada 13.jūnijā atklātas kolektīvo monogrāfiju sērijas “Inovācijas un ilgtspējīga attīstība Latvijā” četras grāmatas, kas tapušas Valsts pētījumu programmas “Inovācija un ilgtspējīga attīstība: Latvijas pēckrīzes procesi globālā kontekstā (VPP SUSTINNO)” ietvaros:  A: Inovatīvi risinājumi ceļā uz ilgtspēju: sabiedrība, ekonomika, vide, zin.red.A.Zobena B: Competetiveness of Latvian Enterprises in External Markets, zin.red. M.Krūmiņa un A.Zasova C: Ilgtspējīga attīstība un sociālās inovācijas, zin.red.B.Bela D: Apmaldījušies brīvībā: anomija mūsdienu Latvijā, zin.red.A.Zobena Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūta vadībā laikā no 2014. līdz 2018. gadam tika īstenota valsts pētījumu programma „Inovācija un ilgtspējīga attīstība: Latvijas pēckrīzes procesi globālā kontekstā" (VPP SUSTINNO), kuras mērķis bija analizēt ilgtspējīgas attīstības veidošanu un to ietekmējošos faktorus Latvijā, īpašu uzmanību veltot inovācijas vietai un lomai šai procesā kā ekonomikā, tā sociālajā sfērā un atsedzot ilgtspējīgas attīstības procesu cēloņsakarības. Valsts un sabiedrības ilgtspējīgas attīstības izpētes procesā tika izveidotas jaunas starpdisciplināras zinātniskās grupas, kuras strādāja, lai radītu akadēmiski nozīmīgas zināšanas par ilgtspējīgas attīstības likumsakarībām, kas būtu izmantojamas arī sabiedrības pārvaldībā, lai veicinātu Latvijas globālo konkurētspēju. Projekta rezultātā tapusi kolektīvo monogrāfiju sērija “Inovācijas un ilgtspējīga attīstība Latvijā”. 2018.gada. 13.jūnijā VPP SUSTINNO noslēguma konferences ietvaros atklātas četras monogrāfiju sērijas grāmatas.   A: Inovatīvi risinājumi ceļā uz ilgtspēju: sabiedrība, ekonomika, vide Zinātniskā monogrāfija "Inovatīvi risinājumi ceļā uz ilgtspēju: sabiedrība, ekonomika, vide" ir sagatavota valsts pētījumu programmas “Inovācija un ilgtspējīga attīstība: Latvijas pēckrīzes procesi globālā kontekstā” (VPP SUSTINNO) ietvaros Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūta vadībā.

Šī kolektīvā monogrāfija, kas iznāk sērijā “Inovācijas un ilgtspējīga attīstība Latvijā”, apkopo SUSTINNO izpildes gaitā iegūtas nozīmīgākās teorētiskās atziņas, praktiskos ieteikumus un iezīmē turpmākās izpētes virzienus. Monogrāfijas pirmā daļa “Ilgtspējīgas attīstības izaicinājumi pēckrīzes Latvijā: sabiedrība, ekonomika, vide” pievēršas SUSTINNO projektos identificēto problēmu konceptualizācijai un to nacionālā, reģionālā un globālā konteksta raksturojumam. Savukārt otrajā daļā “Inovatīvi risinājumi ceļā uz ilgtspēju” ir apkopotas nozīmīgākās praktiskās atziņas, kas gūtas SUSTINNO realizācijas gaitā.

VPP SUSTINNO laikā no 2014. līdz 2018. gadam tika īstenoti četri pētnieciskie projekti -  “Ekonomiskā konkurētspēja un inovācija tautsaimniecībā”, “Ilgtspējas sociālā dimensija un sociālā inovācija”, “Sabiedrības vērtīborientācijas un sabiedrības atjaunošanās” un “Vides daudzveidība un ilgtspējīga izmantošana”.
Kopmonogrāfijas “Inovatīvi risinājumi ceļā uz ilgtspēju: sabiedrība, ekonomika, vide” multidiscipilnāro sociālo zinātnieku komandu veidoja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūta un LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Vides zinātnes nodaļas, Agroresursu un ekonomikas institūta un Baltijas Starptautiskā ekonomikas politikas studiju centra pētnieki.
                     B: Competetiveness of Latvian Enterprises in External Markets C: Ilgtspējīga attīstība un sociālās inovācijas
Kolektīvā monogrāfija “Ilgtspējīga attīstība un sociālās inovācijas” apkopo Valsts pētījumu programmas “Inovācija un ilgtspējīga attīstība: Latvijas pēckrīzes procesi globālā kontekstā” (SUSTINNO) ietvaros realizētā pētījumu projekta “Ilgtspējīgas attīstības sociālā dimensija un sociālās inovācijas” galvenās atziņas. Šis projekts tika īstenots Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūtā laikā periodā no 2014. līdz 2017. gadam. Ilgtspējīgu attīstību virza vīzija par labāku pasauli tagad un arī nākamajām paaudzēm. Ilgtspējīgas attīstības sociālā dimensija ir cieši saistīta ar nabadzības samazināšanu un vienlīdzīgu iespēju nodrošināšanu visiem iedzīvotājiem, kas ļautu katram īstenot savu potenciālu un piedalīties kopējās labklājības celšanā.     Dažādu sociālo zinātņu nozaru pētnieku kopdarbs veidots ap trim lielajiem pētījuma jautājumiem - kāds ir juridiskais ietvars un pārvaldes efektivitāte ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai, kā veicas ar ilgtspējīgas sociālās attīstības galveno bremzētāju - nabadzības un nevienlīdzības mazināšanu, un kādas ir sociālo inovāciju iespējas jaunu attīstības izaicinājumu un sociālu problēmu risināšanā.   D: Apmaldījušies brīvībā: anomija mūsdienu Latvijā Kolektīvā monogrāfija “Apmaldījušies brīvībā: anomija mūsdienu Latvijā ” apkopo Valsts pētījumu programmas “Inovācija un ilgtspējīga attīstība: Latvijas pēckrīzes procesi globālā kontekstā” (SUSTINNO) ietvaros realizētā pētījumu projekta “Sabiedrības vērtīborientācijas un sabiedrības atjaunošanās” galvenās atziņas. Šis projekts tika īstenots Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūtā laikā periodā no 2014. līdz 2018. gadam. Dažādu sociālo zinātņu nozaru pētnieku darbs ir rezultējies vienotā skatījumā uz dažādiem, savstarpēji ļoti atšķirīgiem fenomeniem – politiskā atsvešinātība,  globālo vērtību orientācija, attieksme pret valsts drošību,  reproduktīvā uzvedība, svētku un piemiņas dienu svinēšanas prakses Latvijas sabiebrībā, kas kolektīvajā monogrāfijā aplūkoti no anomijas perspektīvas. Projekta rezultāti atspoguļoti daudzās akadēmiskās un populārās publikācijās, kas ne tikai sniedz atbildes uz pētnieku izvirzītajiem jautājumiem, bet arī rosina diskusijas par sabiedrībā aktuālām problēmām.  

Grāmatas pieejamas Sociālo un politisko pētījumu institūtā, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē, Lauvas ielā 4, iepriekš vienojoties pa tālruni: 67241025, vai sazinoties e-pastā: sppi@lu.lv

   

Dalīties