Gatavojoties oktobra beigās notiekošajai UNESCO Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļai, 24. un 25. septembrī Gēteborgā, Zviedrijā norisināsies Pasaules medijpratības un informācijpratības konference. Viens no konferences saistītajiem pasākumiem būs Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes UNESCO Medijpratības un informācijpratības katedras līdzorganizētā diskusija par jauniešu lomu medijpratības veicināšanā sabiedrībā.

Zviedrijā notiekošā starptautiskā konference, kuras tēma šogad ir „MIL Citizens: Informed, Engaged, Empowered”, ir veltīta pētniecības aktualitātēm un iniciatīvām, kuras tiek īstenotas dažādās pasaules valstīs medijpratības un informācijpratības nozīmes veicināšanā, uzsverot šo kompetenču lomu katra cilvēka dzīvē. 

Viens no konferences saistītajiem pasākumiem būs diskusija „Empowering Youth as Agents of Media and Information Literacy: the Role of Informal Education”. Diskusijā piedalīsies jaunatnes organizāciju pārstāvji, medijpratības un informācijpratības pētnieki, kā arī mediju eksperti. Pasākumā tiks diskutēts par jauniešu lomu medijpratības veicināšanā un diskusijas ietvaros tiks aplūkoti arī labās prakses piemēri, tostarp, savā pieredzē dalīsies Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studentes – jauniešu kustības “Medijpratējs” iniciatores. Diskusiju vadīs UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

“Esam sākuši runāt par medijpratības iekļaušanu formālās izglītības saturā, tomēr šis process ir lēns un mācību satura pārsātinātība ierobežo iegūstamo zināšanu un prasmju dziļumu. Veids, kā risināt šo izaicinājumu, ir neformālā izglītība, un īpašs potenciāls ir “jaunieši – jauniešiem” pieejai. Būdami prasmīgāki digitālo tehnoloģiju lietotāji jaunieši var kļūt par medijpratības veicinātājiem, kuriem ir potenciāls savas prasmes nodot gan saviem vienaudžiem, gan jaunākām un vecākām paaudzēm,” uzsver viena no diskusijas dalībniecēm Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes UNESCO Medijpratības un informācijpratības katedras vadītāja Guna Spurava.

Saistīto pasākumu organizē Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes UNESCO Medijpratības un informācijpratības katedra, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija un NORDICOM.

Dalīties