Latvija ir veiksmīgi noslēgusi dalību Eiropas Sociālā pētījuma (European Social Survey, ESS) 9. kārtā, kura norisi Latvijā koordinēja LU Sociālo zinātņu fakultātes pētnieku komanda.

ESS  ir starptautisks salīdzinošs socioloģisks pētījums, kas tiek realizēts Eiropā kopš 2001. gada. Reizi divos gados tiek īstenotas tiešās intervijas, aptaujājot konkrētu valstu iedzīvotājus, ik reizi no jauna veicot aptaujas dalībnieku atlasi pēc reprezentativitātes principiem.

Pirmajā ESS 9. kārtas datu (ESS9) laidienā tika iekļauti dati no Austrijas, Beļģijas, Bulgārijas, Kipras, Čehijas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Vācijas, Ungārijas, Īrijas, Itālijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Serbijas, Slovēnijas, Šveices un Apvienotās Karalistes. Otrajā izdevumā tika pievienoti dati un dokumentācija par vēl astoņām valstīm: Horvātiju, Latviju, Lietuvu, Melnkalni, Portugāli, Slovākiju, Spāniju un Zviedriju. Tādējādi, integrētajā ESS9 failā tagad ir iekļauti dati par 27 valstīm.

ESS vadošā iestāde darbojas Londonas Sitijas Universitātē (City, University of London) ESS direktora, profesora Rorija Ficžeralda (Rory Fitzgerald) vadībā. Latvijā ESS 9. kārtas izpildi koordinēja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes darba grupa pētnieka, Dr. sc. soc. Jurija Ņikišina vadībā.

ESS dati ietver atbildes uz vairāk nekā 150 aptaujas anketas jautājumiem, kas ļauj novērtēt Eiropas valstu iedzīvotāju attieksmes un uzvedību dažādās jomās. Šie jautājumi fokusējas uz plašsaziņas līdzekļu patēriņu, institucionālo un sociālo uzticēšanos, demokrātiju, valdību un politiku, nacionālo un etnisko identitāti, veselību un labklājību, diskrimināciju, imigrāciju, reliģiju, cilvēku pamatvērtībām un virkni sociāli demogrāfisko indikatoru. Papildus šīm jomām 9. kārtā tika apskatītas vēl divas tēmas - tika uzdoti jautājumi par dzīves gaitu un taisnīguma uztveri.

Dzīves gaitas jautājumi ļauj novērtēt to, kurā vecumā, pēc iedzīvotāju domām, būtu jānotiek tādiem svarīgiem notikumiem cilvēka dzīvē, kā laulība, bērnu piedzimšana, pensionēšanās u.c. Savukārt taisnīguma uztveres jautājuma ļāva izzināt iedzīvotāju attieksmi pret ekonomisko un izglītības nevienlīdzību, politiskajām un sabiedriskajām institūcijām, migrantu integrāciju sabiedrībā un ekoloģisko un sociālo ilgtspēju.

ESS 9. kārtas datu kopa, aptaujas anketa un cita pētījuma dokumentācija ir brīvi pieejama apskatei un lejupielādēšanai bez maksas pēc reģistrācijas ESS portālā. Tāpat dati ir pieejami apskatei un analīzei, izmantojot ESS tiešsaistes analīzes rīku Nesstar.

Pētījuma dati un dokumentācija pieejami ESS mājaslapā: 
https://www.europeansocialsurvey.org/data/

Pētījums Latvijā finansēts no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 26. maija noteikumiem nr. 259. 

Dalīties