12. novembrī plkst. 14.30 visi interesenti aicināti pievienoties atvērtajai lekcijai "(Ne) efektīva starpkultūru komunikācija", ko pasniegs Vidzemes Augstskolas Sabiedrības zinātņu fakultātes lektore Liene Ločmele, kura ir ieguvusi maģistra grādu starpkultūru komunikācijā Jiveskilas Universitātē, Somijā un šobrīd strādā pie disertācijas komunikācijas zinātnē Masačūsetsas Universitātē Amherstā, ASV.

Reģistrēšanās lekcijai: ŠEIT (pieslēgšanās Zoom no 14.15)

Lekcijā tiks aplūkotas populārākās idejas saistībā ar starpkultūru komunikācijas būtību, prasmēm, efektivitāti un kompetenci, un kritiski izvērtētas to aktualitāte, atbilstība un pielietojums profesionālos un personiskos kontekstos.

Liene Ločmele strādā par lektori Vidzemes Augstskolas Sabiedrības zinātņu fakultātē, kur docē bakalaura un maģistra līmeņa studiju kursus komunikācijas, mediju un starpkultūru komunikācijas jomās. Lienes pētnieciskās intereses saistītas ar starppersonu un starpkultūru komunikāciju, īpašu uzmanību pievēršot identitātes komunikācijai emigrācijas un augstākās izglītības diskursos. Patlaban Liene tuvojas disertācijas pabeigšanai komunikācijas zinātnē, Masačūsetsas Universitātē Amherstā, ASV, kur savulaik uzsāka studijas ar Fulbright stipendijas atbalstu.

Mūsdienu pasaulē cilvēki novērtē starpkultūru komunikācijas zināšanas, ja tiem ir nepieciešamība sasniegt profesionālus mērķus – spēt veiksmīgi strādāt vai vadīt starptautisku komandu, izveidot efektīvu komunikācijas kampaņu ārvalstu auditorijām, uzrunāt dažādas kultūras grupas tām saprotamā veidā vienas sabiedrības vai valsts ietvaros un tamlīdzīgi. Tomēr tas ir tikai viens, populārs, bet arī salīdzinoši šaurs un dažkārt pat manipulatīvs skatījums uz starpkultūru komunikāciju un tās dalībniekiem, kas nereti ignorē kontekstu, varas attiecības un to dinamiku starp dažādu kultūru grupām, koloniālo mantojumu u.c., vairāk pievēršoties nacionālo valstu kultūras pazīmju definēšanai un ekonomisku un politisku interešu sasniegšanai kā "visu lietu mēram".

Vieslekcija tiek rīkota kursa "Starptautiskā un globālā komunikācija" ietvaros, ko pasniedz asoc. prof. Visvaldis Valtenbergs.

Dalīties