29. janvārī Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes ikgadējā starptautiskajā zinātniskajā konferencē “Zinātniskie lasījumi” uzstājās LU Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) komunikācijas zinātnes doktorants un Komunikācijas studiju nodaļas lektors Roberts Vīksne ar referātu “Digitālais arhīvs un mākslīgais intelekts: sejas atpazīšana foto dokumentos”.

Roberts Vīksne savā ziņojumā iztirzāja, kā mūsdienu tehnoloģijas un informācijas apstrādes ātrums palīdz pētniekiem vieglāk atrast informāciju, pētīt to starpdisciplināri, ievērot sakarības starp dažādiem notikumiem un laikposmiem. Viņš akcentēja, ka būtiska loma šajā procesā ir mākslīgajam intelektam, kas ļauj atpazīt runu, pārvēršot to tekstā, kā arī atpazīt cilvēku sejas, sakārtojot datubāzēs rodamos attēlus tā, lai konkrētajā galerijā būtu redzama viena un tā pati persona dažādos laikos, dažādās vietās un dažādos kontekstos. Šādas iespējas pētniecībā ir salīdzinoši jaunas un inovatīvas. Tās nojauc robežas, valodu barjeras, attālumus un nozaru atšķirības. Mākslīgais intelekts ļauj iesaistīties pētniecībā arī cilvēkiem ar dzirdes, runas, redzes vai kustību traucējumiem, tādējādi padarot digitālos arhīvus pieejamus ikvienam, kam ir interneta pieslēgums.

Doktorants arī aplūkoja vairākus piemērus. Viņš ieskicēja darbu ar Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumenta datubāzi “Redzi, dzirdi Latviju!” un tajā rodamajiem vides objektiem, kā arī analizēja pētnieku darbu ar fotogrāfijām filmā “Putina pils”. Pēc prezentācijas Roberts Vīkne atbildēja uz auditorijas jautājumiem un komentāriem. Viņa ziņojums bija radījis lielu interesi, konferences dalībnieki vēlējās iegūt papildu informāciju par moderno tehnoloģiju lietojumu datu vākšanā un apstrādē.

Ikgadējā starptautiskā konferenceZinātniskie lasījumi” Daugavpils Universitātes Humanitārajā fakultātē (DU HF) tiek rīkota kopš 1991. gada janvāra. 2021. gadā konference piedalījās 169 dalībnieki ar 153 referātiem no septiņām valstīm – Apvienotās Karalistes, Baltkrievijas, Igaunijas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas. Sakarā ar COVID-19 izplatību un esošo epidemioloģisko situāciju šogad konference notika attālināti – ZOOM platformā. Konferences norisi raksturoja laba organizācija un tehniskais nodrošinājums. Referentiem bija iespēja ne tikai prezentēt sava darba rezultātus, bet arī iesaistīties diskusijās un atbildēt uz auditorijas jautājumiem. LU SZF doktoranta Roberta Vīksnes referāts zinātniska raksta formātā būs lasāms Daugavpils Universitātes izdotajā periodiskajā zinātnisko rakstu krājumā “Vēsture: avoti un cilvēki” (indeksēts datubāzē EBSCO), kas nāks klajā 2022. gada janvārī.

Dalīties