Pirms jaunā studiju gada 2021. gada augustā Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes docētāja Dr.sc.comm. Klinta Ločmele absolvēja Distinguished Humphrey Fellowship program “Media and information” Vašingtonas Universitātē Sietlā Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV).

Gandrīz 50 lekcijas un tikšanās ar pētniekiem un nozares profesionāļiem no ASV ļāva padziļināt zināšanas par mediju, medijpratības un dezinformācijas pētniecību, kā arī iepazīt inovatīvas metodes praktiskiem medijpratības treniņiem.

Jaunākie pētījumi par interneta algoritmu darbību, dezinformācijas izplatība sociālajos medijos 2020. gada ASV prezidenta vēlēšanu kontekstā, iespējas prognozēt dezinformācijas naratīvus, medijpratības veicināšana dažādām sabiedrības grupām, konspirācijas teorijas, manipulāciju ar datiem un statistiku atpazīšana, pētījumi par uzticēšanos medijiem un to problemātika, stratēģiskās komunikācijas kampaņu izstrāde – šie ir tikai daži no tematiem, kuros savā zināšanās un pieredzē dalījās Vašingtonas Universitātes pētnieki un pieaicinātie eksperti.

“Tas, kā strādā “Center for an Informed Public” pētnieki – ar kādu vērienu, metodēm, tehnoloģijām, inovācijām un sadarbības tuvumu ar lielajām interneta platformām, piemēram, Facebook un Instagram, – ir apbrīnojami. Protams, arī finansējums un vienā pētījumā iesaistīto pētnieku skaits krietni atšķiras no Latvijas situācijas sociālajās zinātnēs. Taču arī pašreizējo resursu apstākļos varam vairāk komunicēt ar sabiedrību un informēt par pētījumu rezultātiem. Centram ir arī augsta uzticēšanās no žurnālistu puses, kas bieži lūdz zinātnieku komentāru par kādiem jautājumiem. Tāpat arī varam būt drosmīgāki pētījuma tematu izvēlē, tiesa – nereti to ierobežo pieejamais finansējums. Latvijā zinātnei atvēlētais finansējuma apmērs un prestižs bija jautājumi, par kuriem, esot Vašingtonas universitātē un redzot turienes pētnieku iespējas, arī neizbēgami bija jādomā,” stāsta K. Ločmele.

ASV valdības finansētā programma sastāvēja no divām daļām – lekcijām Vašingtonas universitātē un stratēģiskās tīklošanās, kuras ietvaros katram dalībniekam bija nodrošināts individuāls tikšanos plānojums ar tām iestādēm un organizācijām, kuras darbojas dalībnieka norādītajā interešu laukā. Attiecībā uz stratēģiskās tīklošanās daļu K. Ločmeles vēlmes bija tuvāk iepazīt, kā notiek medijpratības veicināšana dažādās sabiedrības grupās, tādējādi tika organizētas tikšanās ar vairāku nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, skolotājiem un bibliotekāriem, kas praktiski strādā jauniešu, pedagogu un senioru medijpratības pilnveidei. Programmā uzmanība bija veltīta arī līderības prasmju attīstībai, piemēram, nodarbībās pie Dr. Akhtar Badshah no “Catalytic Innovators Group” un publiskās runas un pārliecināšanas komunikācijas treniņos pie “The Mathews Group” ekspertiem.

K. Ločmele norāda, ka, atgriežoties mājās ar zināšanām un idejām, priekšā ir ceļš rast iespējas un finansējumu tās īstenot. Taču jau patlaban jaunākās atziņas no ASV pieredzes var dzirdēt Komunikācijas zinātnes studenti studiju kursā “Žurnālistika dezinformācijas laikmetā”, kā arī citās K. Ločmeles vadītajās medijpratības un komunikācijas nodarbībās.

Distinguished Humphrey Fellowship Program paredzēta profesionāļiem karjeras vidusposmā. Tā ir daļa no Fulbraita (Fulbright) apmaiņas programmas, taču atšķirībā no nepieciešamības atrasties ASV vienu semestri vai pilnu gadu, Distinguished Humphrey Fellowship Program tās dalībniekiem piedāvā intensīvu saturu nepilnu aptuveni trīs nedēļu garumā. Citi augustā notiekošajai programmai nominētie dalībnieki pārstāvēja Lietuvu, Čehiju, Slovākiju, Serbiju, Ukrainu, Bulgāriju, Gruziju, Turciju, Kirgizstānu un Moldovu.

 

Dalīties