Aicinām sociālās labklājības profesionāļus un studējošos apmeklēt semināru par jaunākajiem pētījumiem senioru labklājības un sociālās aprūpes jautājumos. Seminārs notiks 26. aprīlī no plkst. 13.00-15.00 Kerkoviusa namā Kalpaka bulvārī 4, Microsoft Inovāciju zālē. Semināru rīko Latvijas Universitāte, Rīgas Stradiņa Universitāte, Rīgas Domes Labklājības departaments un Lietuvas sociālo zinātņu centrs.

Sarmīte Mikuļoniene (Lietuvas Sociālo zinātņu centra Socioloģijas institūts) priekšlasījumā “Konstruējot senioru labklājību: spēcināšanas politika, indikatoru uzraudzība un senioru balss” iepazīstinās ar starptautiska pētījuma rezultātiem. Pētījums veltīts senioru labklājības uzlabošanai un teroētiski un empīriski pēta, kā senioru labklājības politika tiek veidota mijiedarbībā starp lēmumu pieņēmējiem, praktiķiem un sabiedrību, lai izstrādātu priekšlikumus atbilstošāku indikatoru izveidei senioru labkājības novērtēšanā (monitoring). Pētījumā salīdzinātas Lietuva, Latvija, Igaunija, Zviedrija, Dānija un Somija, pievēršot uzmanību politikas efektivitātei senioru ievainojamības mazināšanā un iekļaušanās veicināšanā dažādos labklājības valstu modeļos. Seminārā pētniece pievērsīsies galvenokārt Baltijas valstu piemēriem. Pētījumu finansē Eiropas sociālais fonds (project no. 09.3.3-LMT-K-712-01-0063).

Kā pētījuma, tā semināra mērķis ir tuvināt pētniecību un praksi sociālās labklājības jomā, tādēļ Mārtiņš Moors, (Rīgas Domes Labklājības departaments) priekšlasījumā “Sociālās aprūpes pakalpojumu nodrošināšanas tendences un prognozes Rīgā” sniegs praktisķu skatījumu uz atbalstu ievainojamu senioru labklājībai Rīgas pašvaldībā. Rīgas domes Labklājības departaments regulāri apkopo informāciju par rīdziniekiem sniegto sociālo pakalpojumu, t.sk. sociālās aprūpes pakalpojumu nodrošināšanas un pieprasījuma tendencēm. Papildus tam 2021.gadā Labklājības departaments veica aprūpes mājās un ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojuma pieprasījuma prognozi tuvākajos gados. Labklājības departaments sniegs prezentāciju par tendencēm pēdējo trīs gadu laikā un pieprasījuma prognozēm sociālās aprūpes pakalpojumiem senioriem.

Semināra noslēgumā sekos diskusija par komunikāciju starp zinātni, politiku un praksi – kā pētniecība var palīdzēt senioru labklājības politikas pilnveidē un labākas prakses veidošanā gan valstu, gan pašvaldību līmenī.

Dalīties