Trešdien, 8. jūnijā, no plkst. 10.00 līdz 12.00 Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Berlina auditorijā, Lauvas ielā 4, notiks Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūta rīkotā diskusija “MULTIDISCIPLINĀRS SKATĪJUMS UZ ATKARĪBU PROBLEMĀTIKU LATVIJĀ”. Notikumam varēs sekot līdzi arī LU SZF Facebook lapā.

Atkarību izraisošo vielu lietošana pasaulē ir viens no galvenajiem riska faktoriem, kas negatīvi ietekmē iedzīvotāju veselību un apdraud arī apkārtējo cilvēku veselību un drošību. Narkotikas, alkohols, tabaka ir cēlonis virknei nopietnu slimību un priekšlaicīgai mirstībai. Postoša atkarība ir arī azartspēles, kas izposta ģimenes, rada materiālus zaudējumus un psihiskas problēmas. Diemžēl statistika liecina, ka atkarību situācija Latvijā ir katastrofāla un būtiski pārsniedz vidējos Eiropas Savienības un OECD valstu rādītājus.

Latvijā 51 % visu nāves gadījumu ir izskaidrojami ar riska faktoriem, kas saistīti ar smēķēšanu un alkohola lietošanu - ik dienu regulāri smēķē katrs ceturtais pieaugušais, bet valstī reģistrētā alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju - 11,1 absolūtā alkohola litrs - pārsniedz Eiropas vidējo rādītāju - 9,8 litri. Savukārt 23% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 34 gadiem dzīves laikā ir pamēģinājuši narkotikas, bet skolēniem vecuma grupā no 15 līdz 16 gadiem šis rādītājs ir 27%.

Ekspertu lokā runāsim par atkarību problemātiku un to, kas būtu jādara, lai situāciju mainītu. Diskusijas aktualitāti apliecina arī šobrīd publiskai apspriešanai nodotais Veselības ministrijas izstrādātais plāna projekts par alkoholisko dzērienu un narkotisko vielu nodarītā kaitējuma mazināšanu sabiedrības veselībaii.

Paneļdiskusijā piedalīsies:

  • Dr. Māris Bukovskis, Latvijas Universitātes asociētais profesors, LU Medicīnas fakultātes docents, pneimologs, alergologs
  • Dr. sc. soc. Aija Zobena, Latvijas Universitātes profesore, Sociālo zinātņu fakultātes docente
  • Dr. sc. comm. Klinta Ločmele, Latvijas Universitāte, Sociālo un politisko pētījumu institūts
  • Krišjānis Zaremba, klīniskais psihologs, kognitīvi biheiviorālās terapijas terapeits
  • Dace Caica, biedrība “Esi brīvs”
  • Sabiedrības veselības un profilakses centra pārstāvji;
  • Veselības ministrijas pārstāvji

Pasākuma moderators - žurnālists Uģis Joksts , diskusijai attālināti varēs sekot tiešsaistē LU Sociālo zinātņu fakultātes Facebook lapā.

Plāna projekts "Profilakses pasākumu un veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanas plāns alkoholisko dzērienu  un narkotisko vielu lietošanas izplatības mazināšanas jomā 2023.-2025.gadam".

Dalīties