Š.g. 9. novembrī plkst. 11:00 semināru sērijā “Transnacionālās mobilitātes jaunie izaicinājumi”, ko rīko Barselonas autonomās universitātes Socioloģijas nodaļas Imigrācijas un etnisko minoritāšu izpētes grupa (GEDIME), ar priekšlasījumu “Transnacionālisma politiskā dimensija: diasporas iesaiste publiskajā diplomātijā Latvijā” uzstāsies LU SZF vadošā pētniece, asociētā profesore Baiba Bela.

Priekšlasījumā viņa iepazīstinās ar pētījumu par starptautiskajās organizācijās strādājošo Latvijas diasporas profesionāļu sadarbības pieredzi ar Latviju un viņu interesi iesaistīties diasporas diplomātijā. Diasporas diplomātija ir jauns virziens gan starptautiskajās attiecībās pasaulē, gan arī Latvijā.

Globalizētā pasaulē arvien pieaug nozīme iesaistei starptautiskos tīklojumos gan valsts pārvaldē un ārpolitikā, gan dažādu nozaru sekmīgā attīstībā. Vairākas valstis aktīvi veido sadarbību ar starptautiskās organizācijās strādājošiem diasporas profesionāļiem, sekmējot savas izcelsmes valsts stratēģiskos, diplomātiskos starptautiskās politikas mērķus, vienlaikus arī mērķtiecīgi atbalstot viņu karjeras izaugsmi. Šobrīd arī Latvija vēlas stiprināt savu starptautisko atpazīstamību un sekmēt vairāku ārpolitisku mērķu sasniegšanu ar diasporas diplomātijas palīdzību un pētījums parāda diasporas profesionāļu viedokļus par potenciālajām sadarbības un iesaistes iespējām, veicinot Latvijas stratēģisko mērķu sasniegšanu, kā arī šķēršļiem, kas līdz šim kavējuši ciešāku sadarbību.

Pētījums īstenots 2022. gada vasarā LU SZF Diasporas un migrācijas pētījumu centrā ar Ārlietu ministrijas atbalstu un tiek turpināts ar valsts pētījumu programmas "Jauni risinājumi demogrāfijas un migrācijas procesu izpētē latviskas un eiropeiskas zināšanu sabiedrības attīstībai" atbalstu.

Vēl semināru sērijā 2. novembrī uzstājās profesore Klaudija Pedone (Claudia Pedone, University of Buenos Aires) par ģimeņu transnacionalizāciju Venecuēlas migrācijā un 17. novembrī uzstāsies Alise Petrova (Alisa Petroff, Open University of Catalonia) par darba transnacionalizāciju caur darbā iekārtošanas platformām. Abi semināri spāņu valodā.

Seminārs 9.11. plkst. 11:00 tiešsaistē būs pieejams: https://www.youtube.com/CER%20MIGRACIONS

Dalīties