LU Akadēmiskais apgāds laidis klajā zinātnisko rakstu krājumu “Media and Society, 2022”. Tajā apkopti LU 80. starptautiskajā zinātniskajā konferencē izskanējušie mediju un komunikācijas tematikai veltītie ziņojumi.

LU 80. starptautiskās zinātniskās konferences rakstu krājums “Media and Society, 2022” pieejams šeit: www.apgads.lu.lv/izdevumi/brivpieejas-izdevumi/konferencu-krajumi/media-and-society-2022/, kā arī LU Bibliotēkas repozitorijā. 

Rakstu krājumā iekļauti konferences divās sekcijās prezentētie pētījumi. Pirmā no tām bija Latvijas Zinātnes padomes pētnieciskā Fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas projekta “Dezinformācijas un sazvērestību radītie riski demokrātijai: Latvijas pieredzes pārlūkošana” (lzp-2019/1-0278) rīkotā sekcija, kuras uzmanības centrā bija mūsdienu un pagātnes informācijas procesu analīze, dezinformācijas izplatība, komunikācijas ētika, kā arī sociālo tīklu loma informācijas un dezinformācijas izplatībā. Krājumā iekļauti šā projekta īstenošanā iesaistīto pētnieku – emeritētās profesores Skaidrītes Lasmanes, profesores Ilzes Matīses-Van Houtanas, profesora Viestura Zandera, profesores Vitas Zelčes, asociētā profesora Ojāra Skudras, asociētās profesores Maritas Zitmanes, docentes Zanes Radzobes, pētnieka Oskara Gruziņa, doktora zinātniskā grāda pretendenta Mārtiņa Pričina un doktorantes Elzas Lāmas, kā arī Latvijas Okupācijas muzeja Audiovizuālo materiālu krātuves vadītājas Evitas Feldentāles un pētnieces Leldes Neimanes – pētījumu rezultāti. 

Krājumā publicēti arī LU 80. starptautiskās zinātniskās konferences mediju un komunikācijas zinātnes nozares jauno pētnieku un doktorantu sekcijā prezentētie pētījumi. To tematiskais spektrs – plašs, tomēr arī šo ziņojumu uzmanības centrā bija daudzveidīgo informācijas procesu analīze. Rakstu autori ir doktora studiju programmas “Komunikācijas zinātne” studentes Daira Āboliņa un Santa Darģe, doktora studiju programmas “Sociālās zinātnes” studente Marija Vorkule, kā arī maģistra studiju programmas “Komunikācijas zinātne” absolventi Māra Birzniece, Svjatoslavs Kotovs un Viktorija Tkačenko.

Zinātnisko rakstu krājums ir vērtīgs pienesums mediju un komunikācijas publikāciju klāstam. Cerams, ka tas rosinās nākamos pētījumus, kā arī mācībspēku, pētnieku un studentu dalību ar vērtīgu pētījumu rezultātiem turpmākajās konferences.
Zinātnisko rakstu krājums “Media and Society, 2022” izdots, pateicoties Latvijas Zinātnes padomes pētnieciskā Fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas projekta “Dezinformācijas un sazvērestību radītie riski demokrātijai: Latvijas pieredzes pārlūkošana” (lzp-2019/1-0278) finansējumam.

Dalīties