No 11. līdz 13. maijam akadēmiskās apmaiņas programmas Erasmus+ ietvaros Sociālo zinātņu fakultātei bija lieliska iespēja uzņemt Dr. Aleksandru Kučinsku-Zoniku (Dr. Aleksandra Kuczyńska-Zonik) – lektori no Ļubļinas Jāņa Pāvila II Katoļu universitātes Politikas zinātņu un valsts pārvaldes institūta, Polijā. Viņa ir viena no vadošajām Baltijas valstu politikas ekspertēm Polijā. Dr. Kučinska-Zonika lasīja vairākas lekcijas politikas zinātņu un diplomātijas studentiem par padomju pieminekļiem un Krievijas dezinformāciju Centrāleiropā un Austrumeiropā.

Ar studentiem Dr. Aleksandra Kučinska-Zonika pārrunāja padomju pieminekļu lomu un nozīmi Centrāleiropā un Austrumeiropā.  Diskusijas galvenais mērķis bija izpētīt padomju pieminekļu sociālo un politisko lomu. Viņas lekciju uzmanības centrā bija padomju laika pieminekļi Centrāleiropā un Austrumeiropā, īpaši Polijā un Baltijas valstīs, kur joprojām aktuālas ir padomju mantojuma pretrunas un neviennozīmība. Diskusijas nodarbībās tika balstītas uz pieņēmumu, ka mantojums ir pastāvīga politiskā un sociālā diskursa jautājums, padomju pieminekļus uzskatot par disonējošu mantojumu notiekošā dekomunizācijas procesa kontekstā.

Savukārt otras apskatītās tēmas mērķis bija izpētīt dažādas metodes, kā cīnīties ar Krievijas dezinformāciju Centrāleiropā un Austrumeiropā. Tika minēts, ka neatkarīga mediju vide tiek uztverta kā daļa no drošības jautājuma, un valstis cenšas radīt pēc iespējas labvēlīgākus apstākļus tās attīstībai. Secināts, ka, lai gan lielākā daļa Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu ir izstrādājušas dažādas procedūras cīņai ar Krievijas dezinformāciju un propagandu gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī, tās neatsakās no demokrātiskiem principiem un noteikumiem, piemēram, vārda brīvības, plurālisma un tiesībām uz privātumu.

Dalīties