Klajā nākuši divi nozīmīgi un vērtīgi zinātniskie raksti par dzimtes, komunikācijas un mediju problemātiku, kas publicēti starptautiskos recenzētos izdevumos. To autores ir doktora zinātniskā grāda pretendente Elza Lāma, asociētā profesore Marita Zitmane un profesore Vita Zelče.

Raksta ''Am I Grateful Enough? Emotions and Communication in the Deep Story of New Mothers in Latvia'' autores ir Elza Lāma un Vita Zelče. Izmantojot dziļā stāsta teorētiski metodoloģisko pieeju, pētījumā analizētas intervijas ar jaunajām mātēm, kurās atainots viņu rūpju darbs, viņu dzīvi un pašsajūtu ietekmējošie stereotipi par jaunajām mātēm un to funkcionēšana sabiedrībā, ierobežotais komunikācijas lauks bērna kopšanas atvaļinājumā laikā. Raksts publicēts zinātniskajā žurnālā ''Gender and Research'', ko izdod Čehijas Zinātņu akadēmija un ar to var iepazīties šeit: https://genderonline.cz/ 

Pētījuma ''Wake Up and Think of the Children! The Ambivalent Relationship Between Motherhood, Femininity and Anti-Vaccination'' autores ir Marita Zitmane un Elza Lāma. Rakstā analizētas sakarības un saistības starp Facebook telpā skanošo argumentāciju vakcinēt/nevakcinēt savus bērnus Covid-19 pandēmijas laikā. Šajā argumentācijā tiek izmantoti arī mātišķības un feminitātes stereotipi, sazvērestības teorijas un viltus ziņas. Pētījums veikts, lietojot diskursa analīzi un netnogrāfijas metodoloģisko pieeju. Raksts publicēts Jagelona Universitātes (Krakova, Polija) sagatavotajā 13. Centrālās un Austrumeiropas Komunikācijas un mediju pētnieku (CEECOM) konferences ziņojumu krājumā ''The New Communication Revolution''. Tā redaktore profesore Malgorzata Viniarska-Brodovska (Małgorzata Winiarska-Brodowska).
Ar rakstu var iepazīties šeit: https://media.uj.edu.pl/documents/1384650/134373778/The+New+Communication+Revolution/7db052ea-68e9-4f47-bbdc-ad18c05de8cdfbclid=IwAR2K1ijketPCEfrFxHqIQBkBzD_jmzoAK3Dkag14zRjLgL41OEE_BBq0t_U 

Abi raksti tapuši Latvijas Zinātnes padomes Fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas projekta ''Dezinformācijas un sazvērestību radītie riski demokrātijai: Latvijas pieredzes pārlūkošana'' (lzp-2019/1-0278) ietvaros. Izdevumi, kuros tie publicēti, indeksēti datubāzē SCOPUS.

 

 

Dalīties