24. februārī notika Latvijas Zinātnes padomes (LZP) Fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas (FLPP) projekta ''Rīgas Uzvaras laukuma pār-stāstīšana'' (ReVI) seminārs ''Politika un vieta''.

Semināra dalībniekiem tika piedāvātas vairākas projektā iesaistīto pētnieku lekcijas. LU Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) profesores un vadošās pētnieces Vitas Zelčes lekcijā ''Politika un vieta: Brīvības pieminekļa vietas un Uzvaras parka politiskā vēsture'' tika iztirzāta Brīvības bulvāra un uz tā uzstādīto pieminekļu vēsture, akcentējot to ideoloģiskos vēstījumus. V. Zelčes otrajā lekcijā ''Daugavpils memoriālā telpa un politika'' tika iztirzāti šīs pilsētas ielu un laukumu nosaukumi, to mainība, politikas ietekme uz pilsētas telpu, izcilu personību piemiņas nozīme pilsētas identitātē, pieminekļu vēsture un pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā notikusī padomju pieminekļu demontāža.

Savukārt SZF docentes un pētnieces Lauras Ardavas-Āboliņas lekcija ''Etnogrāfiskās pētniecības pieejas lietojums vietas attiecību ar politiku pētniecībā'' bija veltīta pētniecības teorētiski metodoloģiskajiem jautājumiem. Tajā galvenā uzmanība tika veltīta distancēta novērojuma un līdzdalīgā novērojuma lietojumam sarežģītu sociālo situāciju un rituālkomunikācijas pētījumos, kā arī etnogrāfisko pētījumu dienasgrāmatu un piezīmju veidošanai. Seminārs norisinājās izbraukuma formā. Daļa tā dalībnieku veica Ukrainas atbalsta mītiņa novērojumu Daugavpilī Vienības laukumā, kas notika dienā, kad apritēja divi gadi kopš Krievijas Federācijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, un tā rezultātus fiksēja novērojuma piezīmēs.

Seminārā plašāks interesentu loks tika iepazīstināts ar projekta ''Rīgas Uzvaras laukuma pār-stāstīšana'' aptverto tematiku un mērķiem, kā arī par vietas un memoriālu komunikatīvajām funkcijām. Aplūkotās tēmas, it īpaši Daugavpils piemērs, rosināja arī domu apmaiņu un diskusiju.

LZP FLPP projekta ''Rīgas Uzvaras laukuma pār-stāstīšana'' (lzp-2023/1-0237) īstenošana LU SZF Politisko un sociālo pētījumu institūtā uzsākta 2024. gada 1. janvārī. Pētījuma uzmanības centrā Uzvaras parka vēsture, šodiena un nākotne, kā arī memoriālās kultūras un komunikācijas problemātika.

Dalīties