11. aprīlī LU Sociālo zinātņu fakultātes bakalaura studiju programmas “Komunikācijas zinātne” pilna laika klātienes 1.kursa studentiem nodarbības notika Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB).

Nodarbību laikā studenti iepazinās ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas lietošanas daudzveidīgajām iespējām un tās bagātīgo digitālo bibliotēku, abonētajām datubāzēm, informācijas meklēšanas rīkiem un datubāzu saturu. Studentiem bija iespējams iepazīties arī ar LNB ēku un tās vēsturi, lasītavām un aktuālajām izstādēm. Viņi apmeklēja LNB pastāvīgo ekspozīciju “Grāmata Latvijā”, kas vēsta par Latvijas grāmatniecības vēsturi pasaules kontekstā un kurā akcentēta pirmās grāmatas latviešu 500-gade, kas tiks svinēta 2025. gadā.

Pēc viesošanās LNB studente Kristīne Kozuliņa stāstīja: “11. aprīli notika ekskursija un nodarbības Latvijas Nacionālā bibliotēkā, ko bieži dēvē par "Gaismas pili", un mūs, 1.kursa komunikācijas studentus, apbūra šīs vietas valdzinājums. Šajā dienā tikām iepazīstināti ar plašām materiālu un citu resursu kolekcijām un iespēju klāstu, ko piedāvā LNB, padarot bibliotēkas apmeklējumu, kas daudziem bija pirmā reize, par vērtīgu palīdzību turpmākajās studiju gaitās. Pateicamies par kvalitatīvu stāstījumu par dažādu grāmatu vēsturi un izklāstu par to, kā ēkas mūsdienīgais dizains nemanāmi saplūst ar latvisko mantojumu, ko nodrošināja entuziastiski un atsaucīgi darbinieki. No grupas atsauksmēm var izcelt sekojošus novērojumus – mēs novērtējām bagāto pieejamību, modernās iespējas, tostarp ērtas mācību telpas, bezmaksas interneta pieslēgumu un plašu digitālu bibliotēku. Neatkarīgi no tā, vai students ir aktīvs lasītājs, vēstures cienītājs vai vienkārši kultūras interesents, Latvijas Nacionālās bibliotēkas apmeklējums ir bagātinoša pieredze, kas sniedz ieskatu tautas un grāmatu pasaulē.”

Savukārt Ieva Ziemele uzsvēra: “Latvijas Nacionālā bibliotēkā apskatījām ekspozīciju “Grāmata Latvijā”, uzzinājām vairāk par digitālo bibliotēku un to, kā to izmantot, kā arī mums bija šī iespēja aplūkot Dainu skapi, arhitekta Gunāra Birkerta skices un dzirdēt stāstus par Latvijas Nacionālās bibliotēkas pirmsākumiem. Ekspozīcijā tika parādīta grāmata kā varas instruments, kur atklāj grāmatu no dažādiem skatpunktiem un pastāsta par tās nozīmi Latvijā. Ekspozīcija bija ļoti interesanti izveidota, kur bija iespēja arī sataustīt, sasmaržot un sadzirdēt grāmatu. Bija ļoti noderīgi dzirdēt par to, kas tad vispār ir grāmata un cik lielu lomu tā spēlē sabiedrībā. Ekskursija bibliotēkā bija gan interesanta, gan noderīga mūsu nākošajiem studiju gadiem.”

Daloties pārdomās par LNB pavadīto dienu, Laura Romanova atzina: “Arī man, kā samērā biežam LNB apmeklētājam, visas trīs dienas daļas bija vērtīgas, kaut vai zināšanu atsvaidzināšanai par to, kādas iespējas LNB piedāvā un kā darboties sākotnēji mulsinošajās datubāzēs. Pieejamais saturs kopkatalogā ir krietni lielāks, nekā sākotnēji var šķist un tāpēc ir neizsakāmi svarīgi mācēt tajā efektīvi orientēties, ja studentam ir nozīmīgi kvalitatīvi pirmavoti. Ekskursijas laikā arī uzzināju par vairākām vietām, kuras biju aizmirsusi vai nemaz nezināju, ka tādas bibliotēkā ir atrodamas, no kurām interesantākā laikam bija meditācijas telpa. Ir ļoti viegli aprobežoties ar vienu vai divām lasītavām, aizmirstot par tiešām plašo nozaru un informācijas klāstu, kas ir pieejams LNB uz

vietas, nemaz nerunājot par to, ka bibliotēka kļūst par izpētāmu galamērķi lietainās brīvdienās, ja ir interese visu izstaigāt un visu apskatīt. Noteikti ietekmīgākā bija izstāde par grāmatas vēsturi, pateicoties arī ārkārtīgi zinošajai gidei, kura interesanti un padziļināti pastāstīja par vairākiem eksponātiem un kā vairāki vēstures posmi savijās kopā. Pati izstāde ir arī vizuāli iespaidīga un aktivizē vairākas maņas, lai stiprinātu apmeklētāja sasaisti ar grāmatas vēsturi.”

Pastāvīgais LNB apmeklētājs Kārlis Kaktiņš vēstīja: “Vienmēr priecājos atgriezties Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā, tā kā Gunāra Birkerta projektēto “Gaismas pili” esmu apmeklējis Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas ietvaros, kā arī labprāt ik pa laikam skatos filmas un klausos mūziku 4. stāvā esošajā Audiovizuālajā lasītavā kā LNB lasītāja kartes turētājs. Šoreiz vizītē bibliotēkā kopā ar kursabiedriem apmeklēju 1. stāvā esošo pastāvīgo ekspozīciju “Grāmata Latvijā”, izstādi “Teksts mūs neinteresē”, kā arī devāmies ekskursijā pa LNB ēku, noslēgumā iegriežoties bibliotēkas suvenīru veikaliņā. Ekspozīcija “Grāmata Latvijā” piedāvā aplūkot literatūras vēsturi Latvijas teritorijā, sākot ar pirmo latviski sarakstīto grāmatu un to interesanto iezīmju aplūkošanu, līdz pat “novecojušas literatūras” saraksta izpētīšanas Latvijas okupācijas laikā, ekspozīcijā iekļaujot vizuāli aplūkojamus eksponātus, kas mijas ar mūsdienu tehnoloģijām, piemēram, rakstāmmašīnu, kas ir pielāgota rakstīšanai uz ekrāna. Ekskursijas pa ēku gaitā tikām iepazīstināti ar vairākiem bibliotēkas stāviem, nonācām augšstāvā, kas, neņemot vērā brīnišķīgu skatu uz Rīgas panorāmu, bija veltīts bibliotēkas ēkas arhitektam, trimdas latvietim Gunāram Birkertam. Šis plašais aktivitāšu piedāvājums noteikti ir piemērs bibliotēkai, kur nepastāv ierastais lasītavas priekšstats, piedāvājot muzejam raksturīgas izstādes un ekspozīciju, nezaudējot bibliotēkām ierastās funkcijas, vienīgi atšķiroties ar to, ka bibliotēkā atrodamo literatūru nevar paņemt lasīt uz mājām un tā jālasa turpat, uz vietas.”

Vērtējot nodarbības LNB, Jeļizaveta Zaharova uzsvēra: “Latvijas Nacionālā bibliotēka izceļas savā plašumā gan fiziski, gan materiālu apjoma ziņā. Ekskursija un nodarbības 11. aprīlī šo plašumu ļoti labi parādīja. Redzējām ne tikai visas LNB piedāvātās iespējas digitālajā vidē, bet arī interesantākos stūrīšus pašā bibliotēkā. Pašlaik skatāmās izstādes pieredzi forši papildināja, jo tās nebija ne par lielu, ne par mazu un ļoti labi iekļāvās dienas plānojumā, kā interesantas, bet salīdzinoši ātri izstaigājamas. Patika arī izstāžu interaktivitāte, ko negaidīju. Kopumā bija ļoti jauka mācību ekskursija, paldies!”

Dalīties